2021-07-16
昨日有个前辈同我讲旺角有间牛腩粉好掂好好食,于是我就问佢攞左地址,今日放工即刻9冲去试试佢,第一次试就试试佢最贵果个骟牯牛腩河粉。首先讲讲骟牯牛系咩先,喺食之前我系冇乜印象系乜黎,就当我系完全唔识啦,上网查过:骟牯牛,是山东牛与和牛的混种阉割牛公公,而爪边正是最受欢迎的部位,食落比本地肥牛更有嚼劲,油花更棉密均匀。今晚入到面店,人唔系太多,不过坐位都系得十个八个位,等左一阵,一大碗骟牯牛腩粉送到,牛腩汤清得黎带点甜,味道我觉得有少少似越南生牛肉河既汤,至于个骟牯牛腩就口感有d似平时食开火锅果d本地牛,但系个肉质嫩少少,同埋肉与肉之间有均匀既肥膏同筋分布,个人觉得相当不错,绝对可以一战,不过价钱就比较贵左少少$108,下次会再黎试试佢爽腩同崩沙腩,钟意食牛腩既朋友可以去试试佢!