2022-05-18
上星期老细话做埋手上D野跟住同佢食下午茶,咁即系明示、暗示话客户急要资料。完成工作刚好三点钟,老细带我过对面一间日式餐厅pm fusion cafe食野。下午茶选择不多,想同老细讲转场时,服务员话午餐可以再平$20.00。咁我就叫咗碗牛舌丼及湖水蓝特饮。老细就叫咗个咖哩饭及普通饮品。等咗几分钟就有得食。一碗丼6片牛舌,中间仲有一粒温泉蛋,即时想起老婆,牛舌是她的至爱。回归现实,热辣辣的牛舌放入口,味蕾即时感受到又软又滑的牛舌,D饭亦吾差,不过看价钱已知不是日本入口货🤔🤔。白饭已清,当我准备食埋余下的一片牛舌时,客户来电问长问短,老细同枱望住我,当然使出毕生功力回应客户,对方亦满意答覆。继续完成余下的工作,打错,亦食埋最后一片牛舌。可能放得太耐,凉咗有啲韧。吾理照扣分。仲有杯咩湖水蓝,英文却叫sky blue,少少九唔搭八。不过呢个唔系重点,最紧要杯嘢饮得就可以。话系乳酸饮品,个人感觉乳酸味不足,但影相打卡一流。下次带埋老婆来试多次。补充:问咗服务员,佢话系日本品种中国种植,只有批发冇得零售。