2018-08-26 566 浏览
是日用openrice book左位,但去到因为前一枱人未走,都要等大概15分钟先入得,但都ok,唔算好耐。地点都好方便,太子站A出口一出行两步就到啦~一点完菜,佢会俾左果免费前菜先。我谂未必次次果前菜同一样,而我今日系汁煮牛腩加白同红萝卜。我同朋友每人都有两旧牛腩,见其他枱都系甘上下。味道不过不失,偏咸,同埋白萝卜好多根,咬唔烂。但免费既都有食下。甘叫左杯特饮,蓝蝶花特饮。本来睇图都期待左一下,以为会好靓。点知一黎就系一杯紫色野饮,好似同图完全不符。。。不过老实讲唔计令人失望既外观,味道系唔差既。叫左两个小食,其中一个系明太子玉子烧。甘摆得都几靓,岩哂相机食先既我。图片都见到佢啲明太子俾得都好大方,好足料,食落去系一半明太子一半蛋既程度,明太子味好出。蛋都整得岩岩好,唔会太老,配埋侧边柴鱼松食,味道好夹好好食,推介大家点既小食!另一个叫左既小食系名古屋鸡翼。其实唔计端炉烧,佢另一个餐牌上既鸡翼小食系明太子鸡翼,但果个得两只同埋我地玉子烧都系有明太子,免得太重复,就叫左呢个有4只既名古屋鸡翼。甘问左店员话系咸咸甜甜酱汁烧出黎既鸡翼。食落系偏咸多啲,烧得岩岩好,唔会好鞋口,汁都好惹味既。

前菜

蓝蝶花特饮

明太子玉子烧

名古屋鸡翼

甘食左几款前菜,终于到我地今晚既主角,铁板吉列牛!甘同我网上睇到既餐牌有啲唔同,佢得斋牛冇话跟饭既套餐。佢有3个牛既餐,一个$868,一个$598,另一就系我叫$398。甘佢除左吉列牛之外,仲有各4片既牛舌,安格斯同和牛,仲有少少伴菜。因为系韩国食完一次碳烤吉列牛之后,去亲韩国都会突登去食,甘既然香港有当然要试试啦,虽然香港真系贵好多~ 先讲吉列牛,虽然香港唔系碳炉,但就牛肉黎讲比起韩国既肉质同牛味都较佳,记住唔好烤太耐,太耐老左就哂左旧牛啦!然后佢既牛舌比起坊间食到既,都算切得厚身,系图既左手面果蓝,食落爽口得黎牛味好浓,好食。而个安格斯肩胛同和牛系我觉得最好食既,睇图会见到佢脂肪分布好平均,稍微烧一烧出左啲油花就食得,食落好嫩,牛味浓,推介!
吉列牛

$398牛套餐

至于餐厅服务黎讲,不过不失,可能因为铺仔细,枱细,侍应收碟既速度都几快。整体黎讲,中意食牛既朋友可以黎试试,虽然价钱系偏贵左啲,但牛既质素系唔差既。
2018-08-25
明太子玉子烧