2018-08-03
食牛火锅一般都只会去日式涮涮,或者稻香烚烚。可惜日式涮涮要排餐死,仲要限时,食到赶头赶命 ;而稻香只可以一大班人先多啲选择。朋友介绍下,原来佢屋村附近有间野好啱食。系潮汕式的牛肉锅,即系有好多唔同部位拣果种。碟碟都系大约五十蚊左右,细细碟可以试多几种,啱晒眼阔肚窄的我们。用 pad 落单,都几方便。click 入小图会有牛肉的简介。呢个封门柳似乎唔错,系全只牛最浓牛味的部分。好想会下佢,可惜沽清,下次请早。有选择困难的我们最后拣左四款牛,分别系吊龙伴 (最上)、牛骆峰 (二)、匙柄 (三)同埋黑柏叶 (最下)。每碟份量比想像中多,切得细细片但绝对唔算薄。由于牛肉比较细片,渌牛时间唔使耐,建议时间系6-8 秒 ,仲有图解 😂👍大大只字写住酱料费十元,但枱面冇俾酱㖞?原来系有自助酱料 bar 。种类好齐全,特色有青柠仔同鲜牛油酱油。而且够净净,附近唔会黏笠笠惹蚊滋仔 ,好衞生 👍即场自制青柠蒜辣汁,够 fresh ! 汤底叫左最简单的牛骨清汤,点知原来用料都足,坚有好多牛骨同肉碎粒,仲有萝卜同粟米,啖啖都系清汤腩的鲜味和香味,都系 $38 咋,超抵!讲返味道,吊龙伴 $68 ,即系肉眼边,
朋友介绍下,原来佢屋村附近有间野好啱食。
每碟份量比想像中多,切得细细片但绝对唔算薄。
即场自制青柠蒜辣汁,够 fresh !
讲返味道,吊龙伴 $68 ,即系肉眼边,响pad 内云云牛肉中算是贵货,油脂丰富肉质饱满又够腍,必食。
牛骆峰同匙柄都系 $48, 骆峰够油香,匙柄有口感,各有风格。关键系切成细细片,牛筋都已经切断了。只要控制好烚肉的时间,件件都有咬口得来唔会韧。
黑柏叶切得碎碎,同样渌两渌就食得,爽口弹牙!
配菜叫了三秒响铃, 同埋新鲜生菜,碟碟$28 好抵食。
饮品除咗一般的啤酒汽水,仲有特色酿制的手工啤。淡淡地易入口,$38 一支都贵贵地。
最后叹埋特色甜品,菊花冰粉,质感似台式的爱玉冰,但充满浓浓的菊花味。够晒清热下火,食完火锅食啲滋润甜野好润喉,都系$9 咋,必食推介。
除左多街坊,原来仲有外国人捧场客,阿 sir 真识货✌️。