2024-07-17
一间由泰皇御厨坐阵结合左泰式传统风味同fusion菜式既米芝连泰国餐厅开左系牛头角写字楼底层🤗餐厅连续5年荣获米芝连推介餐厅,味道同质素绝对有保证,餐厅系早午晚时段都可以为附近打工仔提供全新泰菜体验,朝早可以买外卖番公司食~餐厅面积大约有5500尺运用新型北欧Cafe简约设计,配以暖大地色令人有种舒服、温暖既感觉,装修有啲似美食广场既感觉☺️最特别系佢用开放式厨房可以见到大厨煮野食,重点系唔会觉得大油烟同埋有油烟味,抽风系统做得好好👍🏻—————————————————————————————♦️牛肉汉堡·红咖哩蛋黄酱🍔($98):呢款系餐厅既招牌fusion菜将汉堡同泰国菜合二为一,汉堡系由泰国菜馅料制成,食落觉得味道有啲似食紧香菜肉碎,而且完全冇牛臊味好腍身冇筋仲好惹味,汉堡配以大量椰菜丝有助解腻~个包似系平时用黎整蒜蓉包果款包,配埋微辣既红咖哩蛋黄酱更开胃😋另外新鲜焗薯上面配埋酸酸地既酱汁,食落又几夹几好味👍🏻🫣🙈☺️♦️沙嗲鸡肉串烧🍗($48):串烧可以话系泰国菜必叫,而呢个价钱有4串我觉得都几抵食,鸡肉唔会烧到干噌噌,仍然可以保持到肉质嫩口juicy,配埋秘制沙嗲酱令到味道更上一层楼
—————————————————————————————
♦️沙嗲鸡肉串烧🍗($48):串烧可以话系泰国菜必叫,而呢个价钱有4串我觉得都几抵食,鸡肉唔会烧到干噌噌,仍然可以保持到肉质嫩口juicy,配埋秘制沙嗲酱令到味道更上一层楼🥰
♦️蟹肉炒饭($118):够晒镬气、够足料👍🏻饭面放满左蟹肉,另外加左大量蛋去炒,旁边有青柠大家可以自行加落炒饭,更能突出到清新口感
♦️牛肉船面🍜($88):出面既船面可能好多都好咸同埋好浓,但呢碗船面虽然望落去汤底好深色但食落去一啲都唔咸唔浓,而且有少少甜味,金边粉索晒啲汤好好味~牛肉亦有咬口唔韧,配埋通菜同卜卜脆猪皮绝对推荐大家叫🤗
♦️芒果糯米饭🥭($88):糯米饭一黎到系热辣辣出晒烟,而且口感唔会腍啤啤黏埋一齐,食落去绝对有口感~芒果都算香甜,不过如果可以再香啲就更好🫣
♦️ 青瓜苹果梳打🥒🍎($48):有少少酸味,青瓜好清新解腻,而且饮落去唔系糖浆味,仲会有青瓜粒同苹果肉可以食到
♦️ 冻柠茶🍋($30):虽然食泰国野餐厅,但系唔似出面泰式柠檬茶好酸好重香茅味,佢系淡淡地饮到柠檬既清香味但一啲都唔酸~
评分🖍️(满分为5个🌕)
抵食指数:🌕🌕🌕🌕🌗
服务质素:🌕🌕🌕🌕🌕
环境:🌕🌕🌕🌕🌕
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
📍 Foodhall by Moon Thai (观塘)
观塘观塘道348号宏利广场1楼101号舖