2011-10-14 4 浏览
大早之前团购咗八王子,一直未有时间去食,就黎到期,所以上星期日就去食。买咗3张,一家人去食,怕多人,1245就去到,店很细,幸好仲有位。之前都食过一次,不过印象质素只系一般,如非有团购,绝对唔会再帮衬。我同妈要咗八王子拉面,爸就要咗味噌拉面。再加多个清酒煮蚬同炸鸡软骨。先讲呢两个小食。个清酒煮蚬d蚬劲细只,系超市d雪藏白蚬。配以大豆芽。清酒味好劲,好苦,不过味道入唔到蚬同大豆芽度。炸鸡软骨,睇个卖相就知唔得,劲油,反晒光。炸得唔够脆,好肥腻。八王子拉面系牛骨汤底,个汤底肥到无人有,成1cm厚嘅油浮呀浮...真系睇见都觉肥。如果肥得黎系香,咁都唔怕食,但个汤底除咗肥油味之外,就无咩特别嘅香味,好淡。拉面面质一般,唔算弹牙,平平已矣。不过𠮶两块「叉烧」就值得一赞,𠮶两块「叉烧」应该系猪肉,似猪颈肉。有暗暗嘅油花,最主要系外皮烧过,所以好香,好系bbq完嘅香味。环境太细,有点迫;服务不过不失。
我同妈要咗八王子拉面,爸就要咗味噌拉面。
再加多个清酒煮蚬同炸鸡软骨。先讲呢两个小食。
个清酒煮蚬d蚬劲细只,系超市d雪藏白蚬。配以大豆芽。
清酒味好劲,好苦,不过味道入唔到蚬同大豆芽度。
清酒煮蚬,蚬太细只
炸鸡软骨,睇个卖相就知唔得,劲油,反晒光。
炸得唔够脆,好肥腻。
炸鸡软骨
拉面面质一般,唔算弹牙,平平已矣。
汤底太肥,但系块肉就好香
环境太细,有点迫;服务不过不失。