2019-04-16 23 浏览
之前去旅行食得太多,返到香港无乜胃口。连续几日简单食碗鱼蛋粉就算。吃货守唔到几日又出动食好东西。今日就嚟到一盛极牛试下个拉面,地点好易揾,喺天文台道有个极大极吸睛嘅招牌。小店面唔算大,一般餐厅务求做多d生意,摆位都会枱贴枱。但我好欣赏呢间餐厅无咁做,食客坐得舒适,倾计方便 !单单系呢一点已经肯定我会再帮衬!食物方面,基本上3款选择,牛骨汤拉面、白牛拉面,同埋饭。牛骨汤顾名思义就系以牛骨熬制,而白牛就系加入白松露嘅牛骨汤拉面。拎住张落单纸,根据自己喜好拣配料。特别在于牛肉可以拣刺身或者火炙,牛肉系用熊本和牛,店员主刺身就牛肉味浓、火炙就油脂丰富。我就拣咗火炙白牛。一上枱松露味好香!呷一口牛骨汤,味道浓郁而不油腻,亦唔会过咸。面底都值得一赞,面条比一般拉面短,但拉面好弹牙,而且有淡淡嘅蛋香味。最后主角当然系火炙熊本和牛,薄片牛肉经过火枪嘅烧烫,牛肉脂肪被迫出嚟,牛肉嫩滑入口即溶,所以建议牛魔王叫两份牛或以上先会够皮!下次我会试试刺身,相信配合浓郁嘅牛骨汤,一定会level up!

2019-04-11