2021-08-10 36 浏览
话说今日经开大角咀交收,交收完之后就准备食嘢。喺附近搭巴士嘅时候见到呢间田记。门口写住食牛腩专门店。而且望入去陆陆续续都见到有食客,于是就嚟一碗试吓啦。餐厅面积都算大。睇咗一轮之后决定食佢个牛三宝米线,见到每台食客都会追加菜。原来只要帮衬佢粉面加$9就可以多一个菜。对比起出面,加一个菜都要10几廿蚊。可以话非常抵食。最后我都决定追加一碟生菜。饮品方面我就叫咗杯冻啡。唔使一阵,碗米线已经上枱啦。牛三宝米线,入面分别有牛肚,牛腩同埋牛筋。先讲个汤底。味道非常之浓郁。情不自禁咁饮咗几啖。呢点值得一赞,因为我之后都冇觉得颈渴。咁即系证明汤底入面冇加到味精。讲返三位牛主角。牛筋一啲都唔靭,汤底亦都索晒入去。牛腩一啲都唔骚。好有咬口。牛肚亦都系好好食。生菜虽然只系加$9,但系份量都唔算少。而且亦都好爽口。食得多肉之余亦都要食返啲菜平衡吓。另外值得一赞嘅系,我觉得呢度嘅辣椒油好好食,佢唔系话得一味死辣,而佢系有辣椒油嘅香。喺临走嘅时候,因为觉得牛腩真系好好食。所以我决定外卖一个净牛腩同屋企人分享