2018-06-21 38 浏览
行到累累地去左元朗千色附近揾野食,无意中试左呢间食牛既火锅专门店!一坐底店员就放低西瓜比我地,对大热天时行到身水身汗嘅我地,简直透心凉!之后就自己用屏幕落order,大开眼界呢,入面将牛既身体部位分得好仔细,仲每项都有介绍,好细心呢!今次同朋友点咗鸳鸯锅,因为我食辣,佢唔食辣,呢个汤底啱哂我地!而且我发现加汤嘅时候,佢系用番原本汤底加,而唔系用普通清汤,汤底唔会沟到冇哂味!平时好钟意食牛既我,其实真系唔知牛分咁多部位,即管就叫左几样试下!食完觉得真系同平时打边炉好唔同,佢既肉质都偏向「林」,同埋无雪藏味,可以食到牛本身既味道!仲有佢无太多丸类,打完边炉都唔会觉得好饱好滞,可以专心食牛同蔬菜!至于配料佢有好多选择,岩晒钟意食葱既我,一口气拎左三兜葱,夹埋牛一齐食,简直系正丫!(我相信爱葱人士会明白咩感受,仲有「芫茜」呢!野饮方面都多选择,有可乐,柠檬茶,豆浆!仲有好好饮嘅桂圆露,一啲都唔甜,啱哂好怕甜嘅我!我地两个人食左差唔多四百蚊,食完岩岩好,冇食净,唔会浪费!同埋野食都干净,食得好安心!