2020-09-11 6488 浏览
今日老公生日,简咗元朗小店,真系一间超水准嘅私房菜,绝对系物有所值!餐前店主先问咗我哋个人喜好,再根据我哋嘅 budget设计菜式,保证符合我哋嘅口味,今晚所有菜肴都冇我最怕嘅姜葱蒜荽🤣🤣🤣新鲜出炉面包外脆内软,顶层铺满芝士碎,不论配parma ham或黑醋一样咁正!沙律🥗内不同品种嘅蕃茄,又甜又多汁,沙律菜好新鲜!仲有菇菇汤味道超级浓郁,其实净系呢三个前菜已经饱咗七成🤣🤣🤣主菜方面,第一个系威灵顿牛,净听就听得多,今次系第一次品尝,净系个摆碟已经好吸👀!酥皮内包有一层parma ham,然后系一层🍄🍄碎粒,中心就系系主角🐂🐂啦!牛扒大约三、四成熟,口感松软,牛味香浓,配埋包著嘅酥皮同菇碎粒一齐食,好有层次,下次有机会一定要再去试dry aged beef;伴碟嘅配菜亦相当出色,碟中红黄紫𠮶啲原来系甘荀仔,但食落唔会有一般甘荀𠮶阵腥味,其他唔同颜色嘅小椰菜都一样咁好食!而当中最有惊喜嘅就系两边嘅焗薯,基本上碟上所有可以入口嘅食物都俾我哋清晒!第二个主菜卖相唔算吸引,但原来系西班牙红虾配带子刺身,用红虾头嘅虾膏拌虾肉及带子粒,虾膏鲜味简直一试难忘,食完齿颊留香,但对于我哋呢啲有返咁上下
第二个主菜卖相唔算吸引,但原来系西班牙红虾配带子刺身,用红虾头嘅虾膏拌虾肉及带子粒,虾膏鲜味简直一试难忘,食完齿颊留香,但对于我哋呢啲有返咁上下历练嘅人真系唔可以食太多,否则一定胆固醇超标🤣🤣🤣
甜品系basque burnt cheese cake,虽然头盘+主菜已经食到好饱,但个cake实在太好食,竟然都可以清晒!老板娘见我哋食得咁快仲要碟碟清,问我哋会唔会唔够食,其实我哋真系饱到顶上心口,不过啲食物实在好食,所以先可以碟碟清😂😂😂
2020-09-11
庆祝纪念