2016-01-19 3814 浏览
肥柑太转左工作时间,可以系我Lunch过黎揾我食饭,于是大家就去左湾仔食下日本野,有次行过见到黑灸出面装潢几特色,于是就提议去帮衬。由于食午饭时间比较多人,而我又无预先订位,所以就要系出面等大约5分钟。顺便睇下间餐厅既介绍,发觉佢地出色既系串烧,用信州备长炭去烧,烧出黎既食物特别内外均匀,而且有一阵天然香味。入座时,发觉店面唔大,大约只可以有十台内,我同柑太就点左炸猪排饭定食同埋烧物定食大家些牙。前菜先上一个冻豆腐同埋沙律,沙律既菜几嫩同新鲜,无乜雪味,而豆腐配上萝卜蓉,淡淡既豆腐味道更显特出。之后就猪排饭,大大块猪排竟然畀另一间炸猪排专门店(两个字既)好食,最近一次帮衬两个字果间店,发觉D猪排又硬又无汁。呢间反而炸得好好味,猪排新鲜炸起,炸皮极脆,入面猪排嫩滑入口松化。白饭底系煲得刚好既珍珠米,而味噌汤既白味噌底好清好易入口,食完油腻既炸野再饮啖汤真系享受。而柑太既烧物定食更加一流左起:冬菇、免治鸡肉、鸡肉、黑豚、豆腐及露笋冬菇烧得好好,食落仲有汁滴出黎,免治鸡肉一般,串烧鸡腿肉同黑豚好好食,黑豚肥瘦平均,每啖都食落都觉得自己食紧顶级和牛,鸡腿肉既皮好薄,一烧就好脆,搞到平时唔食鸡皮

冻豆腐
沙律
之后就猪排饭,

而柑太既烧物定食更加一流
烧物定食一人前
左起:冬菇、免治鸡肉、鸡肉、黑豚、豆腐及露笋

冬菇烧得好好,食落仲有汁滴出黎,免治鸡肉一般,串烧鸡腿肉同黑豚好好食,黑豚肥瘦平均,每啖都食落都觉得自己食紧顶级和牛,鸡腿肉既皮好薄,一烧就好脆,搞到平时唔食鸡皮既我都照食落肚,真系出乎意料烧得好好食,豆腐外脆内滑,无烧过龙,露笋出面有一块薄烟肉包住,食落既肉汁配番露笋既清香,一D都唔会觉得油腻。

最后仲有餐饮同甜品,我地每人都有个雪糕
柑子雪糕
雪糕呢家野就一般啦,但系之前食左咁多油既野入肚,呢个雪糕可谓平衡番。

整体黑炙既食物水平好高,店员有笑容亲切,而且食物质素系同区黎讲,已经系非常之好,呢个价钱我觉得几超值,下次有时间会再帮衬。
2015-11-20
冻豆腐