1K
2018-03-27 290 浏览
香港人对饮食追求愈黎愈高,尤其是日本料理,由早年比较流行嘅回转寿司到成行成市嘅放题改变,愿意花钱去食啲高级日本料理,其中不得不提厨师发办。除左食物,仲讲究环境、同师傅间嘅交流,我地唔系试过好多间,完全系门外汉,每次食都好似去学习般,厨师发办不时不食,加上师傅经验丰富,令我地对好多食材有啲基本知识。坊间虽然都出现过一啲平价板嘅omakase,但食过嘅都应该知道系完全不同嘅体验铜锣湾道鮨日本料理可谓近期试过比较有水准嘅厨师发办,位于渣甸中心,上左楼,加上系月初先开业,估唔到平日晚上都有咁多客人,相信靠口碑传开。打开电梯,可见餐厅装潢走传统日式风格,以木色为主,布帘、流水、竹叶等,环境清幽。(但好搞笑,播嘅系kpop,哈)围绕吧枱,最接近师傅嘅位置,约可坐七、八人,记得预订位置。师傅就喺面前制作,透明度高,亦系厨师发办嘅一大特色师傅根据当日新鲜食材,设计餐牌,可以享用当季鱼生,而如果有特别需求,可向师傅提出,较为个性化。当晚约有八位客人,师傅都好细心,照顾到每位需要试左定价每位$1200嘅omakase set,整餐饭接近两个半钟,气氛欢愉,亦不时提出有关食材嘅资讯,可以见到每道菜嘅配搭都系

试左定价每位$1200嘅omakase set,整餐饭接近两个半钟,气氛欢愉,亦不时提出有关食材嘅资讯,可以见到每道菜嘅配搭都系经过精心安排。

前菜:鸭胸、粟米汤
鸭胸软谂,加上酱汁,几开胃;粟米汤冻上,呷一口为以下美食作开始。

真鲷刺身
先食鱼背,再食鱼腹,可算系食过最为鲜味嘅鲷鱼,鱼片爽脆

酱油八爪鱼
八爪鱼新鲜,味道浓烈,底下垫有昆布,吸收酱油,保留八爪鱼鲜味

赤贝刺身
一向系我个人私心之选,赤贝大粒,加上即磨山葵,带出咸鲜味

清酒鲍鱼
鲍鱼薄片,味道香浓,配上赤醋米饭,一口接一口。

梭子鱼寿司
梭子鱼属春夏时令鱼,面头轻轻烧开,鱼味浓郁,完全唔腥。

海胆鱿鱼寿司
鱿鱼黏身而爽,海胆份量大方,入口软滑,平时唔系太喜欢海胆,系怕遇到唔新鲜嘅海胆,食厨师发办基本上会食得好放心。

车海老寿司
赤醋饭配山葵,加上新鲜车海老配搭,边个唔钟意。

地蛤寿司
加上酱油,突显肉身鲜甜多汁,爽口唔韧,平时比较少食到咁大粒厚肉。

烤白子
第一次食白子,听就听得多,烤白子微稠鱼油感,口感好软熟,难怪咁多人一试爱上。

生蚝
蚝身肥美大粒,配酸汁冇咁腻口。
生蚝

青柳贝裙边、青柳贝寿司
青柳贝味道清甜,贝肉爽身薄脆。
青柳贝裙边

青柳贝寿司

毛蟹寿司
蟹脚鲜甜。
毛蟹寿司

三文鱼籽寿司
面头以金箔点缀,更加豪华。三文鱼籽粒粒饱满,鱼肉四溢,鲜味十足

海胆手卷
海脆份量多,唔算好浓味嘅,口感软滑,入口即溶,适合我呢种平时唔系太沉迷海胆嘅人。

拖罗寿司
唔系属于油脂好多嘅部位,粉嫩色泽,食落较爽。
拖罗寿司
最后,师傅都好贴心,仲问我地够唔够饱,可以来一个热乌冬,但我地已经好饱

昆布清汤
清汤制作有诚意,昆布都系自家制,味道清淡暖胃。
昆布清汤

静岗蜜瓜
一大片蜜瓜,瓜肉多汁香甜,作为结尾,取代甜品,相当满足

2018-03-26
青柳贝寿司