2022-08-18
都市人越来越关注健康,素食亦成为美食界新宠儿! 可惜好多素食自助餐味道平平无奇🥺皇天不负有心人,今次比我揾到旺角附近一间素食自助餐!都几旺场~质素绝对一级棒,晚市自助餐人均$200唔洗,食到高质素食~而且老板雇用经验中厨,经常推出自创菜式,款式多过五星级酒店~而且不吝啬地选靓食材 ,例如黑松露、澳洲黑蜜糖、纯100 茶籽油以及玫瑰岩盐等等,可见老板好重视食物水准,每日仲亲身试食!当日我地到访都一致觉得老板好有心做,老板呢份热情造就多款美食! 除咗有自助吧嘅嘢食之外,仲推出「厨师心情」。omakase就食得多!「厨师心情」真系第一次食,老板话每日由厨师发办,烹调不同的菜式,热辣辣煮起,然后再由老板拎出嚟,分发比每一台,仲会逐台介绍菜式。味道方面一定系冇得弹!今晚到访的「厨师心情」菜单有:热辣辣嘅咕噜合桃、黄金四季豆、金砖豆腐、甜品有焦糖炖蛋,双皮奶,桃胶等等~特别推荐!因为啲嘢真系好新鲜,而且好用心配搭及烹调_我自己最钟意咕噜合桃同埋黄金四季豆:合桃口感爽脆,配上咕噜酱想唔到咁夹。至于黄金四季豆,即系咸蛋黄+四季豆,四季豆沾上咸蛋黄酱,尤其香口且惹味。甜品都劲出色,焦糖炖蛋真系不得了。至
素食亦成为美食界新宠儿!
可惜好多素食自助餐味道平平无奇🥺
皇天不负有心人,
今次比我揾到旺角附近一间素食自助餐!
都几旺场~
至于自助吧嘅食物都好高质下㖞!印象最深刻系个黑松露蛋,真系好dum 本,蛋香浓郁而且滑溜!
淀粉质都有好多野拣,有炒饭、炒面、黑松露伊面。
冷盘选择多箩箩,仲有北京炸酱面,好正宗
老板仲研发左千岛蕃茄炒蛋,两者配搭新鲜而不突兀!正!
除了有实力之外,老板都有满满的爱心。夜晚会派饭比露宿者,直至凌晨!就系呢份善心都值得支持!