2017-09-06 74 浏览
今次系第二次光顾焱手工涮涮锅点解又再翻转头光顾?因为我觉得对比起坊间其他嘅打边炉餐厅,焱手工不论食物(包括火锅配料同海鲜种类)以及环境都比较优胜。由于对上一次试左手工粥底海鲜火锅套餐,所以今次就决定试下焱选套餐首先前菜系鲍捞起手撕鸡既然做得前菜,其实份量唔需要多,最紧要系好味,够开胃。手撕鸡加上其他颜色丰富嘅配料,卖相相当吸引。 汤底方面 ,一锅两味汤底一边为麻辣,另一边为人参药膳。有图有真相,真系原条人参架! 呢个锅可以同时照顾到想食辣同唔食辣既顾客,几好炉中间有个圆形位用嚟整清酒煮螺嘅,清酒煮螺一点火既时候,,d火"冯"一声飘起,睇我地”哗哗声"另外点选左5款时令海鲜带子、鲍鱼、蝗子、脆脘片、海虾海鲜款款新鲜,而且份量以人头计,所以人人有份,唔洗争其实加埋头先有清酒煮螺,严格黎讲其实有6款海鲜先啱仲有5款火锅拼盘太极蟹子海鲜军舰 别虾我(即鲜蟹雪条棒)手打安格斯香辣牛丸 黑松露饺子三层墨鱼砖净系睇名都非常吸引,而且呢d火锅配料亦都唔系一般火锅店可以食到同埋我觉得餐厅好有心机帮d配料改个咁特别既名,诚意同创意都100分!特别提一提,香辣牛丸真系几辣下! 但真系值得一试试,辣得过瘾食

今次系第二次光顾焱手工涮涮锅

首先前菜系鲍捞起手撕鸡

汤底方面 ,一锅两味

汤底一边为麻辣,另一边为人参药膳。

另外点选左5款时令海鲜

带子、鲍鱼、蝗子、脆脘片、海虾

海鲜款款新鲜,而且份量以人头计,所以人人有份,唔洗争
其实加埋头先有清酒煮螺,严格黎讲其实有6款海鲜先啱

仲有5款火锅拼盘

太极蟹子海鲜军舰
别虾我(即鲜蟹雪条棒)
手打安格斯香辣牛丸
黑松露饺子
三层墨鱼砖

火锅边少得肥牛呀

放心,套餐包埋
而且仲系顶级安格斯牛颈脊。望落已经够晒靓, 色泽分明, 脂肪比例够平均

仲未完呀! 仲有再令人”哗”一声既新鲜即炸响铃

大大条响铃,肥嘟嘟,长过筷子咁滞呀,绝对大满足

最后配埋杯山渣天葵消消滞就非常完美