2020-12-06
Tapa Room (积福大厦)地址: 铜锣湾谢斐道415-421号积福大厦地下B号舖今日去咗地下试Tapa room🤤! 我哋一行四人虽然要分枱坐,但到叫咗好多嘢食,所有嘢食都好高质、好好味。西班牙黑毛猪肉丸 伴 烤甜椒酱$78猪肉丸外边脆卜卜,热辣辣咁食好正,猪肉味都好浓。配上烤甜椒酱,猪肉丸食落冇咁腻。下面仲有啲蕃茄酱,酸酸甜甜咁,都几特别!莫希托羊肉串烧$78一碟有四串,每串都有大约三大粒羊肉。羊肉一啲都唔骚,一啲都唔韧。上面有好多香料,好有西班牙风味。车厘茄香草酱煎蛋扁意粉$108依碟份量好多,好满足。扁意粉好滑,好挂酱汁,啖啖都会食到车厘茄酱。意粉仲有一只荷包蛋,捞埋啲半熟嘅蛋黄汁一齐食更加好味,荷包蛋仲煎到有脆边添!烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒$158依款系店员推介比我哋嘅。西班牙黑毛猪肉质好嫩、好淋!!边边位仲会煎到好脆,仲好似有啲蜜糖味,超级好味~肉都好厚,食落啖啖肉。旁边嘅炸薯粒虽然系配菜,但系都好好味,唔会煮得太过淋,口感啱啱好。炸薯条配蒜蓉蛋黄酱$48薯条系即炸即上,份量好多。薯条热辣辣,好脆,薯仔味好重,我哋四个都食唔停。蒜蓉蛋黄酱都好特别,咸
地址: 铜锣湾谢斐道415-421号积福大厦地下B号舖
西班牙黑毛猪肉丸 伴 烤甜椒酱$78
莫希托羊肉串烧$78
车厘茄香草酱煎蛋扁意粉$108
烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒$158
炸薯条配蒜蓉蛋黄酱$48
薯条系即炸即上,份量好多。薯条热辣辣,好脆,薯仔味好重,我哋四个都食唔停。蒜蓉蛋黄酱都好特别,咸咸地咁。
炸西班牙油条配朱古力酱$58
Churros炸得非常之香脆,又冇一种油腻感。上面布满砂糖,单食都好正。佢仲配埋可以朱古力酱,朱古力酱质地杰身、味道浓郁。一齐食,又有另一番风味。
西班牙肉桂多士配新鲜杂莓$58
肉桂多士香脆可口,炸咗嘅外层会有一层砂糖。多士散发淡淡的肉桂味,非常香口!多士外皮脆卜卜,入面嘅面包软淋淋,形成对比,食到我哋回味无穷!而今日嘅是日杂莓系士多啤梨~
SANGRIA-VIRGIN $50
依杯饮品非常特别,入面有西柚、覆盆子同士多啤梨。饮品唔会好甜,都系新鲜水果嘅味道。我觉得西柚味比较重~
Pineapple Juice $48
菠萝汁嘅菠萝味超重,好香甜、好新鲜。唔饮酒嘅朋友都可以试吓以上依两杯嘢饮!
Tapa room嘅食物同饮品都非常高质,大家快啲嚟试吓啦!餐厅装修都好特别,门口仲有一个打卡位添。