2020-10-11
1962 浏览
上网揾左好耐都冇见过佢之前有afternoon tea set, 亦都冇人写过食评,所以就试吓啦。首先,佢只限外卖,所以一早约咗去朋友屋企食。一打开个盒,见到所有嘢食都好精致,连个英式松饼都好细件🤣🤣,心里都会谂:"够唔够食㗎?"《咸甜》鲜青柠檬忌廉芝士烟三文鱼挞:烟三文鱼唔会过咸,挞皮松脆鸭肝酱无花果奶油面包:面包有烘过,不过唔脆火鸡青苹果酸忌廉手指三文治:三文治里面加咗少少苹果粒,成个口感唔同晒,好清爽西班牙火腿配哈密瓜:一啖一口,好夹《甜品》蜜瓜芝士饼:造型超可爱,外面系拖肥做嘅蜜瓜纹,绿色部份并唔系朱古力做,一咬落去入面嘅芝士好creamy,饼底好味热情果椰子挞:酸酸甜甜,加咗少少椰丝,增加口感日本香桃奶冻:略嫌奶冻太少,上面桃味果冻太水状草莓, 西瓜, 玫瑰饼:几特别,中间𠮶层系西瓜鲜果拿破仑:帝苑signature,略嫌唔够松脆英式松饼 (原味、提子):呢个做得几好,里面湿润,唔会话好干,亦有牛油香味,clotted cream同果酱系自家制,两样一齐搽落松饼真系好好味《茶包》本来以为冇茶包送,所以自己另外买咗咖啡。不过朋友有冲黎饮,我闻到阵味觉得好复杂同埋有啲奇怪🤭🤭不过
首先,佢只限外卖,所以一早约咗去朋友屋企食。
《咸甜》
鲜青柠檬忌廉芝士烟三文鱼挞:烟三文鱼唔会过咸,挞皮松脆
鸭肝酱无花果奶油面包:面包有烘过,不过唔脆
西班牙火腿配哈密瓜:一啖一口,好夹
《甜品》
热情果椰子挞:酸酸甜甜,加咗少少椰丝,增加口感
日本香桃奶冻:略嫌奶冻太少,上面桃味果冻太水状
草莓, 西瓜, 玫瑰饼:几特别,中间𠮶层系西瓜
鲜果拿破仑:帝苑signature,略嫌唔够松脆
《茶包》
不过以二百几蚊位嘅下午茶来说,哩个真系好抵食!CP值都算高!