2014-05-13
一直好钟意d细细地既cafe, 茶屋, 去亲台湾,日本之类都一定会留d时间坐下饮杯野, 咁先至感受到悠闲既时光.系香港, 好多商场, 真系好闷. 所以每逢假日都钟意揾下d轻松少少既地方坐下饮下野食下tea.最近去左一间茶店概念觉得几特别, 所以想分享下.最初看杂志见到another fine day既相, 觉得好靓. 呢度格局唔系太似一般食店, 唔可以用「餐厅」黎形容, 反而较似日本/台湾d zakka shop, 系一间售货店, 又有位坐下享饍. 嗯, 位真的不多, 旁边会有人呢, 大家斯文细细声讲野, 感觉好唔似人多嘈吵既香港! 哈哈 店内系有卖一d 好靓既茶具, 好英国田园既感觉. 其实位置上, 呢度都好似系一个石屎城市既一个空中田园, 比较上悠闲既角落. 不过地点在半山小巷, 需要事先google一下呢.呢度只有一款tea set (大概是因为卖货为主, 所以唔似一般cafe运作? 佢地公司在邻近仲有一家正式餐厅叫tea saloon). 不过佢地个tea set有一个概念, 就系会俾一信纸我地, 可以写一封love letter俾自己. 因为忙碌既城市人需要关心自己多d~开
最近去左一间茶店概念觉得几特别, 所以想分享下.
不过佢地个tea set有一个概念, 就系会俾一信纸我地, 可以写一封love letter俾自己. 因为忙碌既城市人需要关心自己多d~开心d~ 一年之内会寄返黎, 到时睇返应该会几得意. 而tea set既内容, 就系可以拣一款饮品, 食物就定左, 一个set有6件茶点.
饮品我拣左Assam, 系一只印度茶, 偏浓的, 茶质很滑, 加奶都好好饮.
而食物上:
三文鱼tart: tart皮好脆, 蛋黄酱酸酸地mix咸既三文鱼不错, 开胃.
忌廉磨菇稣皮: 皮底牛油味好重, 磨菇涵有洋葱香, 很有奶油味道.
Rose scone: 表面较脆, 内里松软. 店家用既strawberry jam都好香, 好味.
朱古力小蛋糕:唔系十分之甜
Daily special-Berry marshmallow mousse: 较深刻, 甜mix酸既配搭. marshmallow烟韧较甜, berry酱好酸, 要捞埋一起先好.
两个set一共$436, 问抵唔抵? 唔系十分平, 但我会愿意俾既价钱. 比较上适合休闲小聚, 大食一餐就唔系好岩. 尤其欣赏店家既心思概念, 系香港呢个商业垄断既社会真系好难得有呢种情怀.
今次experience俾左我开心既一日. 收到信既时候又会再次得到呢份开心