2022-12-24 544 浏览
难得星期五下昼放假,当然要揾间coffee shop坐下chill下,享受一下。今日嚟到西营盘,试吓呢间好有味道嘅小店。成间coffee shop设计简洁,偏向日式,以白色 同木为主。最紧要有我最钟意嘅窗口位可以坐喺吧枱度望住外边嘅街景,正!Mocha味道来讲正常发挥,但系不得不赞赏一下佢嘅拉花,有心机,唔系啲求其拉个心就算𠮶只。Long Black呢杯反而系意料之外。首先,以我嘅一般认知,long black系以热水做底,倒入Espresso。但呢间小店,就将Espresso同热水分开上去比客人,由自己决定份量同倒法,客人可以一边倒水,一边想试吓咖啡同水嘅比例,调配自己喜欢嘅浓度。试饮咗一啖Espresso,比较偏向浅度或中度烘焙,加咗热水之后, 酸感同甜感更加突出,好饮!

Mocha

Long Black