2017-05-24 53 浏览
当年我和老婆在第一次拍拖就系铜锣湾食西餐. 不经不觉咁又过一年. 其实佢想食Eddy Chu 既餐厅好耐. 我一直拖到今日周年纪念先黎, 可以话系一个小SUPRISE.西餐大排档走的系平民价钱, 但食物媲美高级西餐厅. 地址为于不显眼的渣甸街小巷. 我们一到门口就觉得很有怀旧的味道. 店内装修简单但不乏情调高雅. 接过餐牌. 很难相信自己的眼晴.前菜沙盘意粉饭类等大部份都$100以下, 主菜则是$100-300不等. 如果想叫SET MENU, 都是$400以下. 最贵连酒的精选二人套餐才$888. 但由于今日特别日子, 我地都分散别叫左自己想食的.  老婆爱食沙律, 叫左个烧吞拿鱼沙律配千岛汁. 用料很好, 菜很嫩, 波罗都系新鲜的, 非常清新开胃.  吞拿鱼烧到成粒牛柳咁. 唔讲既真系以为食紧肉, 好神奇. 问过店员, 原来除左千岛汁, 黑醋汁, 仲有个自己沟既WASABI 蛋黄酱. 再加上一粒粒白色既乳酸珠. 原来一个沙律已经藏住几种丰富既味道.  冬阴公虾多士是我点的.  大虾结实厚肉. 多士外脆内软. 面包糠炸出来的口感非常突出, 整体而言就系热, 脆, 弹. 点上冬荫公味的

接过餐牌. 很难相信自己的眼晴.

点上冬荫公味的沙律酱. 有风味之余又冇咁漏.

米酒煮青口用既系小青口, 肉质嫩滑又JUICY.
他的汤汁是米酒及青口煮出来的精华,  连汁食味道非常浓郁, 青口鲜味被提升不少.
但不点汤汁, 吃他的原汁原味, 亦十分清甜. 可谓各有千秋.

主菜的烧西班牙黑毛猪肉眼盖不是全熟, 肉还带点粉色. 咬下去软嫩多汁, 带点橡果香.  油脂味在口中持续徘徊, 每一口都令人很满足.
旁边的伴碟配菜亦不容忽视, 翠玉瓜处理得很好, 完全地把水份锁住, 紫薯泥粒粒有咬口, 亦不会太甜. 我地都将伴碟都食个清光.

最后不得不提, 员工服务都非常好. 经常添水及换碟. 上菜时又会贴心提示小心碟热.
食物同服务都做到一丝不苟, 咁高质素既[大排档], 为我地既纪念日划上完美句号.
2017-05-10
$450 (早餐)
庆祝纪念
纪念日