2018-11-07 616 浏览
观塘一心经常去,几味小菜系必食。今日约到6个好友, 可以试埋佢地嘅药膳火锅,好开心。先试一啖汤底,药材很浓,好过之前喺D2食果间好多。其实之前我地都喺一心打过边炉, 但记得蔬菜盘都系普通菜同埋素丸豆腐,呢碟野来到,我地全部都呆左一阵好多好奇怪嘅菇类,例如好似珊瑚咁样嘅鹿茸菇,又有一旧鲜黄色嘅黄耳菇等等,好多见都未见过,虽然食落未必钟意,但都好新奇,好多质地都唔系想像咁样,得意。虽然系二人份, 但份量都足, 6个人, 加左5个小菜,同埋两碟金菇、窝笋,就食到饱饱。除左火锅,当然唔少得我地嘅几款至爱小菜黑松露秋葵炒蛋,本身钟意食秋葵,原来同蛋都好夹。蛋就未必次次都炒得咁靓,要睇师傅心情茄子猴头菇,浓味捞饭之选咕噜肉, 好味, 真系好鬼似, 完全唔觉自己食紧斋,除左菠萝,原来仲有哈蜜瓜,惊喜黄金虾,咸蛋黄咸香适中,又系正野。炸3菇,呢样就普通啲,配沙律酱,个酱超酸,同埋冇喼汁加左3个饭同6杯野饮,埋单6百零蚊,OK啦
观塘一心经常去,几味小菜系必食。
今日约到6个好友, 可以试埋佢地嘅药膳火锅,好开心。
药膳汤底
先试一啖汤底,药材很浓,好过之前喺D2食果间好多。
蔬菜火锅拼盘(2人份)

除左火锅,当然唔少得我地嘅几款至爱小菜
黑松露秋葵炒蛋
茄子猴头菇肉碎锅

茄子猴头菇,浓味捞饭之选
咕噜肉
黄金虾
黄金虾,咸蛋黄咸香适中,又系正野。
炸三菇
炸3菇,呢样就普通啲,配沙律酱,个酱超酸,同埋冇喼汁
加左3个饭同6杯野饮,埋单6百零蚊,OK啦
2018-11-05
药膳汤底
蔬菜火锅拼盘(2人份)
黑松露秋葵炒蛋
茄子猴头菇肉碎锅