心血来潮想食韩国菜,去咗尖沙咀韩国街觅食。路过一间韩国小店,主打韩国粥同饺子,同平日见开嘅韩国菜式略为不同,就一于入去试试。粥嘅款式有好多,而且款式配搭都比较特别,简直令人选择困难!我同朋友最后向茫茫粥海之中点咗两款粥share,分别系釜山鲜鲍鱼粥同泡菜章鱼粥。首先上菜嘅系釜山鲜鲍鱼粥。店员一放低,就已经闻到阵阵嘅香气。鲍鱼粥里面一块块真材实料嘅鲍鱼片, 食落清甜。再加上有紫菜同麻油,提升左粥的香味。除此之外,粥里面仲有翠肉瓜、甘荀等蔬菜粒,令粥的营养更加均衡。粥里嘅饭粒粒粒分明,质感较杰身同绵滑,有点似意大利饭。泡菜章鱼粥我都系第一次试。泡菜章鱼粥顾名思义加咗泡菜同章鱼,章鱼的鲜味与泡菜的香辣互相融合,完成独特的美味。另外叫咗个蒸韩牛饺子。平日食中式饺子或者日式饺子比较多,韩式饺子真系未试过。这道蒸韩牛饺子一共5件,饺子size都比想像中大。先尝一口,真的有惊喜!饺子皮做得好薄,牛肉馅充满了整个饺子皮内的空间,咬落很弹牙,牛肉馅除了混合咗少量葱外,绝大部份都是牛肉,令到饺子的牛肉味非常突出,我和朋友都非常喜爱这道菜!这次试食韩国粥有惊喜!粥和饺子嘅质素都很高!其实有好几款粥都想试,可

这次试食韩国粥有惊喜!粥和饺子嘅质素都很高!其实有好几款粥都想试,可惜战斗力不足,唯有留待下次啦!

2024-08-08