2019-05-08
今日同朋友温完书,就去咗西营盘附近觅食,磅太太一直都听人讲过,所以就趁住就脚,去试一试!其实佢个位置系位于上环同西营盘交界,都唔算难揾。餐厅外面完全唔似一间餐厅,真系以为佢系配匙铺头😂但呢间野睇落好怀旧,但实际佢食嘅野系fusion。入到去就好似中西合璧嘅感觉,有bar台:可以同朋友小酌两杯,但又适合朋友聚会。幅墙设计好有心,用好上海风嘅镜配搭筷子去砌成!佢地选用嘅餐具同杯都好特别,有好似外卖用嘅木筷子,而我拣嘅cocktail 都用好似人地旧时娘娘用嘅杯😂杯cocktail 叫做Bridge of Love ($140),味道较为强烈,如果钟意fruity啲嘅就唔啱啦!Sticky Coffee Pork Belly Skewers ($38)浸过咖啡酒,所以一摆上黎已经有好香咖啡味,但食落就唔觉。佢地拣嘅肉都肥瘦适中,食落一啲都唔肥,而且上面有puffed rice衬托,口感好正!Crispy Unagi ($48)极力推荐,必食!个人印象最深刻嘅一道菜,听负责人讲,佢地用嘅系日本鳗鱼,上面配有咸蛋黄鱼皮同紫菜,丰富个口感。我觉得个咸蛋黄鱼皮真系画龙点睛,同鳗鱼个味道好夹,而且带有
幅墙设计好有心,用好上海风嘅镜配搭筷子去砌成!
Crispy Unagi ($48)
极力推荐,必食!
个人印象最深刻嘅一道菜,听负责人讲,佢地用嘅系日本鳗鱼,上面配有咸蛋黄鱼皮同紫菜,丰富个口感。我觉得个咸蛋黄鱼皮真系画龙点睛,同鳗鱼个味道好夹,而且带有少少辣,好好食!
Soy Marinated Shrimp ($98)
用天使虾整,浸咗系豉油、昆布等酱料等佢入味,只虾好新鲜,即使浸落豉油都唔觉咸!
Ma-la Fried Wings ($88)
推荐之二
即使人生食过不同种类嘅炸鸡翼,佢依然令我好surprised!负责人话佢地用牛奶代替面粉炸,个外皮好松脆,但内里系爆juicy,啲肉质仲keep到好嫩滑,而且又辣辣地,好正!
Eggplant Ravioli ($68)
呢个ravioli好特别,入面系stuffed咗茄子同goat cheese,我朋友平时唔食茄子都试咗,以前去啲食italian food嘅地方会觉得ravioli好漏,但佢入面系茄子,感觉上fresh啲😂
King Prawn “Hoi Mei” Sticky Rice ($228)
系好传统嘅糯米饭,但上面铺咗虾,加咗传统嘅材料,例如虾米等,亦有素翅去增加个口感层次。我觉得佢保留咗好传统糯米饭嘅精粹,但都好有创意!
Smoked Pigeon ($168)
好中式菜feel,食嘅时候可以点少少smoked salt,阵smoky味都好出,几有特色!
呢间餐厅你会见到好多传统中国菜嘅影子,但佢加咗好多自己餐厅嘅特色同创意,而且都好有心思去设计个餐单餐厅manager都好乐意同你去介绍菜式嘅做法同特别之处,好有心机!当晚有一半以上都系外国人帮衬,感觉上可以推广一啲华人社会嘅特色之余,亦可以比我地去见到中国菜可以点crossover 其他国家嘅野!