2010-03-29
位处MTR尖东站P1出口就系永安广场, 唔使揾就到. 步入永安广场, 上一层电梯就见到 Woodlands餐厅.我去到餐厅系6:25PM, 餐厅营业时间系6:30PM,由于早左到, 坐底等左一阵, 点内灯光亮起.初时餐厅加埋我都系得两台客, 不过大概 到7点左右, 客人一涌而来. 8成坐位转眼经已坐满.听住印度唱片, 眼见四周都系印度人, 再加埋店舖旧式装修, 感观上有如置身第三世界. Dosa印刷烤饼 长长o既烤饼卷, 包裹住咖哩杂菜薯仔, 系每台客必食之选. 可以点豆泥或汤一齐食. North Indian Thali北印度套餐 (有炸素包一大个, 4份咖哩, 乳酪, 杂菜炒饭,豆汤同印度炼乳) , 先讲个炸素包, 脆卟卟,好油腻,试左一小块已经食唔落. 杂菜炒饭 色彩缤纷,卖相好靓, 落左香料一齐炒,睇见就想食.4种咖哩都用左大量香料, 同去重庆食o既咖哩完全唔同味. 咖哩开头食咖哩好易入口, 唔算好辣,但食食下会发觉愈来愈辣. 乳酪 唔系我地平时食果种甜品, 少甜, 酸酸地,加埋d炒饭食, 味道好夹, 系妙绝配搭. 豆汤 甜甜地, 味道比较淡,想信冇味精-我话o既.印度炼
步入永安广场, 上一层电梯就见到 Woodlands餐厅.
Dosa印刷烤饼
North Indian Thali北印度套餐
先讲个炸素包, 脆卟卟,好油腻,试左一小块已经食唔落.
豆汤 甜甜地, 味道比较淡,想信冇味精-我话o既.
印度炼乳(kheer) 甜到溜,唔系人人食到.
唔可以唔提系一小份o既辣椒酱, 有一块果肉, 用黎开胃食o既. 果肉劲酸(同生食柠檬差不多), 辣椒酱o既辛辣程度系紫天椒o既几倍.
套餐o既份量足够畀两个人食, 我一个女仔, 食剩野就少不免. 店员见我食晒d炒饭, 得返d咖哩就问我要唔要添饭. 其实呢个餐o既咖哩同甜品Kheer都可以免费加添. 不过真系食得晒先再添, 有咁o既免费添加服务o既餐厅唔多, 我支持唔好滥用同浪费食物.
$60 - Dosa印刷烤饼
$75 - North Indian Thali北印度套餐