如果黎黎去去,打边炉都系麻辣、沙嗲或者清汤,你又会唔会觉得闷?我系一个钟意打边炉的人!所以,耐唔时会想去试新嘢!系得观塘做嘢,就发掘到呢一间,杏花楼集团旗下的杏花火锅!呢度啲汤底,以滋补作主打!所以过黎试一试!食之前,自己可以调好自己的酱汁!用作点火锅料之用!除了汤底特别,饮品都很特别!分别系「罗汉果无花果茶」以及「紫贝天葵」饮品。系个汤底未滚起之前,先黎食个日式刺身拼盆!呢个拼盆款式好多,分别有:大虾、三文鱼、带子、蟹柳及玉子等等!特别一赞是鱿鱼的做法是夹住一块薄荷叶,入面有啲鱼子。咬落去0既时候会鱼子爆开,薄荷叶的清香,令个鱿鱼变得特别有咬口!呢度0既汤底,分有三种:「杏汁白肺锅」、「胡椒猪肚鸡锅」、「浓汤鱼翅鸡煲」。每款汤底都是上枱时先饮头啖汤,再加高汤先会用作打边炉。我们点了个胡椒猪肚鸡锅!大家不要小看这个锅,胡椒味很浓但不会很辣。而个猪肚系入面包住咗啲嘢!滚起的时候,职员会帮忙。剪开个猪肚,入面包住了一只鸡!个鸡还十分香的胡椒味,而且鸡肉十分滑溜呢!另一个汤,我们试了浓汤鱼翅鸡煲。睇下啲翅0既份量都唔少架!高汤香浓而不会有油脂。饮落口很顺,很好味。本地手切肥牛呢度0既本地手切

呢度啲汤底,以滋补作主打!所以过黎试一试!
食之前,自己可以调好自己的酱汁!用作点火锅料之用!

另一个汤,我们试了浓汤鱼翅鸡煲。睇下啲翅0既份量都唔少架!
高汤香浓而不会有油脂。饮落口很顺,很好味。
本地手切肥牛

呢度0既本地手切肥牛,牛味很浓,而且切得片片均匀。牛肉在滚过之后也不会熟透不匀。喜欢食这个,多过肥牛片呢~~
即炸鱼腐大皇

这是必食之选!上枱时是热辣辣仲咋咋声架!个炸鱼腐入面还很嫩滑添~
牛之天地杂锦拼盆

呢个系牛的多个部位拼盘黎。包括了安格斯肥牛、牛柳粒、牛展、牛胸爽、牛坑腩、黑柏叶。呢一盘,我最喜欢的是牛坑腩、以及安格斯肥牛。个牛坑腩很爽口,而且牛味特浓。
杏花四式滑,有牛滑、虾滑、鱼滑、黑鱼滑,份量都唔细架!
鲜脆鲩片及新鲜白鳝片,够新鲜先至爽口好味!
手打稻庭乌冬拼劲爽虾子面。跟出面食的不一样,大家可以一试哦~
甜品系姜茶西米皮汤圆!个西米皮好得意,烟烟韧韧咁一定要试啊!

2015-05-23