2013-06-29
个几月之前有医生介绍我地去食呢间碰碰面 , 话几十蚊就有海参/鲍鱼捞面食 , 味道仲好好不过听完之后一直都无机会黎试 , 仲争 d 唔记得埋今日妈妈叫我谂 lunch 食乜 , 上 openrice 一睇 ,见返碰碰面o既食评 , 一于就同妈妈黎碰一碰面啦枱面呢两樽好吸引 , 分别系菜甫同炸虾干黎到当然要食主打o既虾子生面啦 , 我同妈妈分别叫左一个捞面 , 一个汤面 ,加左杯特饮 share , 再另外叫左个小食1. 海南鸡虾子捞面~ 上枱有点哗然 , 海南鸡份量十分多 ,捞面色泽好均匀 , 卖相唔错 , 仲有唔少配料捞面跟一小碗汤 , 可选海鲜汤或胡椒猪骨汤我地拣左胡椒猪骨汤 , 蛮香浓的 , 越饮越辣捞面对我黎讲最大o既缺点系好快就会冻 , 但比较起热汤o既好处系可以保持烟轫度 , 酱油带少许甜味 , 配上少许炸虾干 , 相当惹味配菜有豆卜 , 芽菜 , 木耳及蜜糖豆 , 感觉健康而海南鸡系较为失望o既 , 鸡肉好鞋 , 连鸡翼位都唔够滑 , 味道欠奉 , 就连个酱汁都麻麻地 , 酸酸辣辣咁 2. 自选汤面 - 手撕鸡虾子生面 , 海鲜汤底~ 呢度个自选面食o既送选择算几多而
话几十蚊就有海参/鲍鱼捞面食 , 味道仲好好
不过听完之后一直都无机会黎试 , 仲争 d 唔记得埋
见返碰碰面o既食评 , 一于就同妈妈黎碰一碰面啦
我同妈妈分别叫左一个捞面 , 一个汤面 ,
加左杯特饮 share , 再另外叫左个小食
1. 海南鸡虾子捞面
~ 上枱有点哗然 , 海南鸡份量十分多 ,
捞面色泽好均匀 , 卖相唔错 , 仲有唔少配料
捞面跟一小碗汤 , 可选海鲜汤或胡椒猪骨汤
我地拣左胡椒猪骨汤 , 蛮香浓的 , 越饮越辣
但比较起热汤o既好处系可以保持烟轫度 ,
酱油带少许甜味 , 配上少许炸虾干 , 相当惹味
配菜有豆卜 , 芽菜 , 木耳及蜜糖豆 , 感觉健康
味道欠奉 , 就连个酱汁都麻麻地 , 酸酸辣辣咁
2. 自选汤面 - 手撕鸡虾子生面 , 海鲜汤底
~ 呢度个自选面食o既送选择算几多而且特别 ,
如 : 牛肋条 , 鱼片头 , 凤爪 , 鲜淮山等等
份量唔算太少 , 不过好幼丝好细条 , 可以肯定唔系"手撕"
海鲜汤底清清地 , 有少少虾o既甜味 , 同虾子面好搭配
面o既爽滑度合格有余 , 的确系又有特式有好味 ^^
相比之下菜甫无乜特别 , 虾干香口带少辣 , 令成个汤都变得惹味
当中会有 d 原只好似虾米o既 , 较为硬身 , 而且咬落都几辣
虽然放汤后 d 虾干都己经唔脆 , 不过我就觉得同个汤好夹好好味
~ 炸得金黄 , 美中不足o既系佢配左泰式辣酱而不是台式椒盐
# 总括呢餐都几满意 , 下次可以再黎试下麻辣捞面 ,
另外一提叫面食可以半价配饮品一杯 , 我地叫左青柠梳打
原樽越式梳打水 , 一樽有一杯半 , 只系加 $8 , 整体价格合理