☆ 𝙂𝙞𝙨𝙝𝙞𝙠𝙞 𝙇𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚中环荷李活道10号大馆1座LG1楼01-LG103号舖充满日式感觉嘅酒吧,Gishiki以日本能剧为灵感,Cocktails分左3 Part:「序」(Jo)、「破」(Ha) 、「急」(Kyu),由清爽易入喉到浓味,循序渐进,所以吸引到我黎试下。❥序 Jo✰ Ō-Tobide打卡able之余都好饮又易入喉,香甜士多啤梨,上面嘅泡系用菜同果汁整,几有层次感。✰ Jūroku椰香味重,上面嘅泡好滑,带少少菠萝味,而红色个一笔系红豆蓉,饮起黎有少少似Pina colada。❥破Ha✰ Fudō杯下面放有即刻烧过嘅樱花木,一边饮一边闻住,多左阵阵烟熏味,当饮到喉咙时仲有有一阵辛辣感觉,好得意。✰ Kawazu好强烈嘅酸味冲击我味蕾,即刻精神为之一振。❥急 Kyu✰ Shōjō调酒师建议我饮呢杯,的确好岩我,系当日饮嘅入面最strong,但同时都好简单,饮起黎有啲似Dry Martini,睇起黎都好清澈简单,但因为一滴油而变得特别,好欣赏每一杯都好似艺术品咁(〃ω〃)✰ HanakobuBlack label做base,有啲似old fashioned,隐约有少

☆ 𝙂𝙞𝙨𝙝𝙞𝙠𝙞 𝙇𝙤𝙪𝙣𝙜𝙚
中环荷李活道10号大馆1座LG1楼01-LG103号舖

❥序 Jo
✰ Ō-Tobide

✰ Jūroku

❥破Ha
✰ Fudō

✰ Kawazu
好强烈嘅酸味冲击我味蕾,即刻精神为之一振。

❥急 Kyu
✰ Shōjō

✰ Hanakobu
Black label做base,有啲似old fashioned,隐约有少少咖啡感觉,但其实入面无嘅。

❀ Tazukuri
鱼仔同合桃好送酒。

❀ Garlic-Parmesan Edamame
枝豆捞埋芝士,咸香惹味。

呢度的确令到我好想再黎,环境好舒服,同埋好钟意女调酒师好细心,可以短短嘅时间就掌握到我钟意d咩,好加分♡ 等我揾次收工再去饮下野先٩( ᐛ )و