2017-09-24
唔喜欢食正餐既我,往往喜欢食各式各样既小食,而日式饺子就正正适合我,款式多,食多几只就会饱。位于厦门街既「饺饺饺子」,系利东街隔离,主打日式饺子,每碟份量少,但系正正因为咁,先可以试多d唔同款式。虽然饺子本身已经好够味,但系店方依然提供四款酱汁俾大家。Shake shake 饺子-粟米浓汤味:shake shake 薯条大家就食得多,但系shake shake饺子都系第一次听,有别于其他饺子,呢味菜系用纸袋上,我地只要将粉加入纸袋内,然后再shake,咁就可以啦。饺子沾满左粟米汤粉后,粟米味道非常香浓,味道刚刚好,唔会太咸。蟹肉海老特长豪华饺子棒:可能因为餐厅既marketing 做得好,加上摄影技术非常专业,台上既饺子棒同餐牌上见到既有一定程度既差别。饺子棒长度有大半只碟,要自己切开先至容易share,味道唔算太日式,似系酒楼食到既海鲜饺咁。Chao chao 饺子:最喜欢一饼饺子既我,餐牌上见到后都忍唔住叫,饺子入口唔太油,皮薄馅靓。激辛饺子:钟意食辣野既我点少得试呢个饺子呢!饺子入口时只系微辣,但系辣味会慢慢渗出黎,非常过瘾。Mochi mochi 蘑菇饺子:蘑菇饺子
虽然饺子本身已经好够味,但系店方依然提供四款酱汁俾大家。
Shake shake 饺子-粟米浓汤味:
蟹肉海老特长豪华饺子棒:
Chao chao 饺子:
激辛饺子:
Mochi mochi 蘑菇饺子:
蘑菇饺子味道比其他既清,味道唔错,唔钟意食浓味既朋友可以一试。
总括黎讲呢度既饺子份量虽然较少,但系可以试到唔同既款式,都算唔错。