2018-01-23 106 浏览
而家每次食厨师发办,我都会谂起秋生哥,因为佢会用「我阿妈家姐」即系「姨妈」嚟形容Omakase,咁都俾佢谂到! 除左「秋生哥」,我仲会谂到「贵」,高贵同昂贵,一听就知系高档野同贵嘢。日本迷朋友介绍左间日本餐厅俾我,喺湾仔,有特惠嘅Omakase。餐厅楼底好高,挂左大型吊灯仍然觉得好寛敞。望住寿司吧枱就可以睇住师傅认真制作美食。Omakase有两个餐选择,$880同$580,最后拣左$580 SAKURAGI Omakase Set。前菜2款 - 鳗鱼蛋卷同海蜇,蛋卷带甜味,而海蜇就特别爽弹。刺身4款 –BB吞拿鱼、北海道牡丹虾、𫚕鱼、吞拿鱼腩。BB吞拿鱼加左洋葱、芝麻同醋汁,味道开胃。因为系BB级,所以鱼味唔浓,但系比较嫩滑;北海道牡丹虾好甜,胶质重;𫚕鱼刺身竟然可以肥美到Pink Pink颜色,都系第一次食到,鱼香味好出;吞拿鱼腩食落同望落都唔觉得肥美,但下面垫有紫苏叶,上面有岩盐调味,再用脆脆紫菜包住嚟食,又真系另一种风味。醋物 - 冰头渍,三文鱼鼻梁软骨位,极珍贵同罕有,仲配左三文鱼籽。因为渍完味道酸酸甜甜,爽弹有咬口。五款寿司顺序系海胆、鲭鱼、池鱼、深海池鱼、带子。池鱼近皮位置

餐厅楼底好高,挂左大型吊灯仍然觉得好寛敞。

望住寿司吧枱就可以睇住师傅认真制作美食。

刺身4款 –BB吞拿鱼、北海道牡丹虾、𫚕鱼、吞拿鱼腩。

北海道牡丹虾好甜,胶质重;

五款寿司顺序系海胆、鲭鱼、池鱼、深海池鱼、带子。
池鱼近皮位置有啲韧;带子系软滑带弹性仲好鲜甜;最钟意系鲭鱼,少少腥味都无,而且系最浓鱼味。

汁物系蚬清汤,只有两只蚬,但个汤系滚热,啱晒我。

卷物系吞拿鱼手卷,合格。

烧物、扬物、煮物只可以选一款,拣左鹅肝酿冬菇,冬菇够多汁,鹅肝无膻味,而且炸到无乜多余油份,唔错。

甜品系一球雪糕,有啲失色。如果系日式甜品或者日本水果会更加完美。

整体嚟讲,食物出色,亦有用上高档货,摆盘够精美。服务唔错,一坐低就会递上热毛巾,难得系每食完一道菜,店员都会收起个豉油碟,等到下一道菜时又会送上新豉油碟,等你可以自己加新豉油,唔怕味道混淆,都几细心。