2020-05-11
金鹤拉面今日黎到北角食拉面,行过见到都几吸引。入到餐厅睇下个餐牌虽然款式唔算系好多,但系相当吸引。极浓鸡白汤拉面 $138拉面好好食,个汤相当上比较啲,汤真系好好饮,拉面普遍都系猪骨汤咁,鸡汤真系比较少见,所以感觉上好新鲜同埋个汤真系好浓厚。再加上有炸牛蒡丝同埋鸡肉猪肉温泉蛋,不得了。北海道极浓蟹汤拉面 $138蟹汤同样都系比较身,呢个就冇炸牛蒡丝变左做紫菜。但系一大堆蟹肉同埋2块猪肉相当出色,同样个汤系好好饮。日式唐扬炸鸡(3件) $38呢3件炸鸡好大旧,同埋点少少盐食,真系一个好好嘅配搭。旧炸鸡系新鲜炸,入面好嫩。猫头鹰赤米啤酒(5%) $58来自日本出产嘅手工啤酒,好特别,猫头鹰系列酒精浓度唔算高,但系就有好几款可以选择下,而且餐牌上面都有介绍下唔同啤酒嘅口感同味道。呢一款就酸小小。日本馨和白啤酒(8%) $88日本馨和系列就得两款,一款系带有少少辣嘅红啤酒,而我拣嘅系带少少柚子味同麦味重啲嘅白啤酒,好好饮,如果冇揸车嘅朋友都可以去试下。总结黎讲,拉面汤底相当出色,但系相当上身啲嘅汤底会好容易出现油腻感就会好易饱,而且手工啤酒都好多选择,我地都好中意饮手工啤酒,揾日再去试多啲款先
拉面好好食,个汤相当上比较[杰]啲,汤真系好好饮,拉面普遍都系猪骨汤咁,鸡汤真系比较少见,所以感觉上好新鲜同埋个汤真系好浓厚。再加上有炸牛蒡丝同埋鸡肉猪肉温泉蛋,不得了。
蟹汤同样都系比较[杰]身,呢个就冇炸牛蒡丝变左做紫菜。但系一大堆蟹肉同埋2块猪肉相当出色,同样个汤系好好饮。
日本馨和白啤酒(8%) $88
总结黎讲,拉面汤底相当出色,但系相当上[杰]身啲嘅汤底会好容易出现油腻感就会好易饱,而且手工啤酒都好多选择,我地都好中意饮手工啤酒,揾日再去试多啲款先。