2010-11-14
早已想到这间打边炉, 因陈经理推介, 上周五(11月5日)想为好姊妹庆生辰, 于是下班后八点多到, 店舖门口的叔叔话两位唔驶等, 唔会有位….昨晚又系八点左右到, 同老公本住碰碰运气的心态, 连back up plan都谂埋, 点知门口叔叔开咗楼上俾我地, 楼上有10张枱, 我地系第一枱上去, 侍应叔叔好好, 俾我地任拣, 不过啲冷气好劲, 开住炉食, 都好寒, 下次要带多件衫!一坐底, 第一件事当然系一枝蓝妹, 点知呢度无大枝, 唯有叫4枝细先!西洋菜猪肺汤 – 好清甜, 肴耐啲会浓啲! 食到尾先饮会好饮啲!特级手切牛 ($248) – 侍应叔叔要打落楼下问吓有冇, 佢话未必有, 好彩….仲有; 老公系牛魔皇, 食牛较挑剔, 但佢话呢个牛好食!白鳝片 ($50) – 尚算新鲜肥美墨鱼滑 – 好新鲜, 好弹牙, 平铺喺只碟度, 用匙”忽”, 好易handle, 平时其他地方用竹筒, 我次次都搞到大大旧, 又伦伦尽尽!鱼皮饺 – 一般货色, 啲皮好厚! 下次可以唔驶点!枝竹虾刺身两只 ($180) – 本想食象拔蚌, 不过无货, 于是侍应叔叔提议枝竹虾, 我问佢点计, 佢话三十蚊一两,
白鳝片 ($50) – 尚算新鲜肥美
鱼皮饺 – 一般货色, 啲皮好厚! 下次可以唔驶点!
枝竹虾刺身两只 ($180) – 本想食象拔蚌, 不过无货, 于是侍应叔叔提议枝竹虾, 我问佢点计, 佢话三十蚊一两, 佢叫我地食两只, 我问即系几钱, 佢话要秤过先知, 算啦~ 老公都费事计, 就两只啦~ 份量少得好紧要, 好薄好薄, 得10片2厘米乘2厘米左右的半透明刺身, 无乜味; 两只椒盐虾头反而仲好味~
叔叔好殷勤招待, 不过全部都要问先有, 例如辣椒丝, 连蒜蓉都无俾, 我见隔离枱要每样问先有, 食刺身, 都系要问先有酱油芥末! 不过叔叔会帮手加酒加汤, 加汤前又问, 需要饮啖汤先, 佢怕加汤会稀咗!
应该会再去!