2010-05-04 60 浏览
1月30日, 喺马宝道睇完一轮楼之后, 又热又攰, 最好就坐低食下野饮杯野~ 又平又正, 我地去咗食我最爱锅贴首选嘅德兴隆, 喺正马宝道街市入面, 好近!::: 锅贴 x 2::: $5超级正! 唔单止系佢价钱平, 仲因为佢地真系好用心机做~! 锅贴系keep住煎热嘅, 好过d乜乜锅贴大王啦, 仲几大只添~ 可以用皮厚肉滑黎形容, 里面嘅猪肉半肥瘦, 一咬落去真系有肉汁爆出黎! 皮底仲煎得少少㶶好脆十分香口, 再点少少醋真系十分惹味~ 不过少食多滋味, 食2-3只就好满足!::: 冻豆浆 ::: $5豆浆十分冷冻, 饮落十分解渴, 豆味充足, 豆类制品一般都系水准之作~::: 冻豆花 ::: $7睇样都已经feel到有几滑! “毕”一羹入口, 够冻~ 又浓豆味~ 糖水甜度啱啱好! 望下碗中嘅豆腐花, 一层一层嘅细致质地, 吹弹可破. 又软滑又清甜~ 呢种味道系其他地方揾唔到!食完今次依然觉得系食锅贴首选! 德兴隆已经屹立北角几十年… 舖头被其他街市档口遮住, 要留心d先揾见到~ 不过舖面大部份装修都无更改过, 份怀旧味应该唔难揾. 叔叔婶婶们每日就系咁努力做豆腐卖豆腐. 日头开得早,

::: 锅贴 x 2::: $5

::: 冻豆浆 ::: $5

::: 冻豆花 ::: $7

食完今次依然觉得系食锅贴首选! 德兴隆已经屹立北角几十年… 舖头被其他街市档口遮住, 要留心d先揾见到~ 不过舖面大部份装修都无更改过, 份怀旧味应该唔难揾. 叔叔婶婶们每日就系咁努力做豆腐卖豆腐. 日头开得早, 晚上当然休息. 所以每次都好想下午经过北角食番只锅贴… 希望呢间老牌豆品店唔好执啦~
锅贴
冻豆浆