2023-07-07 208 浏览
我和朋友一起到尖沙咀新泰东南亚餐厅食晚饭,这是朋友介绍在尖沙咀开张不久的一间东南亚美食餐厅,这餐厅比较特别,餐厅入口在地舖,而餐堂就在地牢,环境亦都相当阔大;我之前也有帮衬过别的新泰餐厅,感觉装修都颇为一致;但发觉餐牌内的𩠌菜都有一些更新,好快趣我哋就点咗几个新泰餐厅比较出名嘅𩠌菜如蔗虾、肉骨茶和柚子虾沙律,烧春鸡酿香茅黄饭;这里的服务员服务周到,不停为我们加添暖水!肉骨茶首先送到台面,虽然没有油炸鬼等配送,但当归嘅香味亦都唔错,排骨亦都淋滑,至于庶虾方面就好有特色,三条庶虾下面放满檬粉,更有鱼露醋奉上,食落都好有特色;柚子虾沙律十分醒胃,酸酸辣辣不错嘅开胃菜;烧春鸡酿黄饭,卖相吸引,再加埋一小碗嘅沙律,打卡最佳选择,可能黄饭在鸡里面比较潮湿,所以最初食嘅时间会觉饭粒比过淋,但当加埋沙律一齐食嘅时候,又刚刚好所以记紧食黄饭的时候要加埋沙律一齐食呀!会有不同层次感!而又唔会黐口,宜鸡肉方面,虽然系烧鸡但系都仲算淋滑和有肉汁,好有鸡味;最后我哋点咗个椰汁香芒糯米饭做甜品,浓浓的椰汁之下有黑白两半球状的糯米饭,再加上半个芒果,芒果十分之清甜,糯米饭有烟韧感,再加上甜甜嘅椰汁!要嚟作为一个甜品

而餐堂就在地牢,环境亦都相当阔大;

马拉肉骨茶

,至于庶虾方面就好有特色
越南烤蔗虾

,三条庶虾下面放满檬粉,更有鱼露醋奉上,食落都好有特色
越式蔗虾下的檬粉

;柚子虾沙律十分醒胃,酸酸辣辣不错嘅开胃菜;
泰式柚子虾沙律

烧春鸡酿黄饭,卖相吸引,再加埋一小碗嘅沙律,打卡最佳选择,

越式烧春鸡酿香茅黄饭

;最后我哋点咗个椰汁香芒糯米饭做甜品,浓浓的椰汁之下有黑白两半球状的糯米饭,再加上半个芒果,芒果十分之清甜,糯米饭有烟韧感,再加上甜甜嘅椰汁!要嚟作为一个甜品简直是绝配
芒果糯米饭

,亦都为呢个晚餐划上一个完美嘅句号。

2023-07-06
马拉肉骨茶