2021-12-08
有天和男友倾开,已好耐冇去过山林道食野果条街都好多食肆行咗一阵,见到呢间又光鲜我地从未去过嘅中菜酒家, 唔知系咪新开呢?!平日晚市时段暂唔算人多望过餐牌后, 落咗几款食物, 侍应仲递上炆花生比我地顶下肚先花生大大粒, 唔会炆到太淋, 仲有少少爽口嘅质感先来一份前菜凉拌椒香鲍鱼哗....好似仙女散花咁靓呀, 用咗好多唔同颜色嘅食用花作伴碟装饰未食睇到都开心和期待虽然加了很多青红辣椒粒, 但都唔会劲辣, 竟然是小辣口味少辣多滋味, 大辣坏肚皮鲍片切到厚薄适中, 弹牙爽口又有麻香跟著其余菜式都陆续送上干隆生菜包, 多数食开系泰式口味嘅生菜包转咗中式又睇下佢点干隆法?!粒粒分明的肉松, 松子, 和脆粉丝, 咬下佢原来仲有马蹄粒添用爽脆多汁的生菜包著肉碎, 2层质感肉碎唔会炒到好干身, 而且又不会过咸, 味道是我和男友都觉得刚好的看似简单, 但呢道都是心机菜嚟架天气冻特别想吃点热辣辣的食物暖和肚仔姜葱生蚝煲 好正!生蚝系煎至两面金黄色再加入姜葱煮, 超惹味上台时仲"bi le ba la", 每只蚝都胀卜卜很肥美, 食落鲜香无腥味而且煮过的葱段我系超爱吃的呢个𩠌用嚟送白饭系一流!炸子鸡(半只)未
果条街都好多食肆
平日晚市时段暂唔算人多
花生大大粒, 唔会炆到太淋, 仲有少少爽口嘅质感
先来一份前菜凉拌椒香鲍鱼
未食睇到都开心和期待
虽然加了很多青红辣椒粒, 但都唔会劲辣, 竟然是小辣口味
少辣多滋味, 大辣坏肚皮
鲍片切到厚薄适中, 弹牙爽口又有麻香
跟著其余菜式都陆续送上
干隆生菜包, 多数食开系泰式口味嘅生菜包
转咗中式又睇下佢点干隆法?!
用爽脆多汁的生菜包著肉碎, 2层质感
看似简单, 但呢道都是心机菜嚟架
天气冻特别想吃点热辣辣的食物暖和肚仔
姜葱生蚝煲 好正!
生蚝系煎至两面金黄色再加入姜葱煮, 超惹味
而且煮过的葱段我系超爱吃的
呢个𩠌用嚟送白饭系一流!
炸子鸡(半只)
未入口就知佢一定系皮脆, 皮下嘅脂肪很少
伴碟仲有D高级薯片, 唔系平时嘅虾片或薯片架
咬一啖, 果真系皮脆都不在讲, 肉嫩都好紧要,
男友边食边赞, 佢自己一人食咗8成
最后我想讲, 就连晚餐后送嘅糖水甜品都要赞
绿豆沙超足料, 入面有果皮, 臭草和海带,
绿豆多, 唔会煲到全都溶烂, 甜度是少甜的
怀旧大菜榚 晶莹清甜, 都是少甜口味
真系好耐好耐未食过啦, 即时回想细个时在街边买到的大菜榚蛋
食完刚才的热食, 再来个小凉榚, 喉咙很舒服~