2021-02-11 1444 浏览
新年将至, 利东街挂起唔少中式红灯笼, 吸引我专程去打卡。记得附近有间特色寿司店, 年前食过印象唔错, 就顺便买外卖返屋企叹。店内面积不大, 地方企理, 寿司款式唔算好多, 但胜在款款配搭够特色, 要仔细看配料, 才能选择出自己喜欢配搭, 但MENU只有英文版, 还好每款寿司都有图, 一看大概知道有咩配料。拣左个巨形寿司卷【CRUNCH】HK$72Size近乎拳头般大, 一款有四卡, 寿司制作更反传统, 饭、紫菜、配料, 都系跟传统包法相反,醋饭包起紫菜, 再卷上丰富配料, 包括有 甜蛋、三文鱼刺身、椰菜丝、豆角、沙律酱, 面层加左沙律酱, 再洒上樱花虾。口感相当丰富兼有层次, 每啖都食到配料, 特别系三文鱼刺身大大粒, 有鱼香, 同时又食到甜蛋嘅蛋甜, 同埋沙律酱调味, 整个配搭清新健康, 又能满足味蕾口感, 推介!!另一款size比较standard嘅【PHILADELPHIA】HK$72三文鱼、Cream cheese被紫菜、醋饭卷起, 布上了牛油果、沙律酱、蟹籽。呢款配搭口感偏软棉, 主要味道黎自Cream cheese, 芝士奶香味重,  软棉口感中混入了三文鱼粒, 更是绵上

拣左个巨形寿司【CRUNCH】HK$72
CRUNCH

呢款配搭口感偏软棉, 主要味道黎自Cream cheese, 芝士奶香味重,  软棉口感中混入了三文鱼粒, 更是绵上添花。
PHILADELPHIA

至于传统寿司款式我就拣左【帆立贝寿司(3件)】HK$42
帆立贝大大粒, 好厚身, 完全能隐藏寿司饭, 整个入口, 帆立贝超鲜甜, 超满足!!!
帆立贝寿司
2021-02-07