2018-05-10
又黎到西环揾食,之前食过附近几间台湾、星马菜都觉得不俗,但今次就想试下新野,见到当眼处就有一间食川菜。一碗小面成功吸引左我呢个超钟意食面嘅人虽然话系食川菜,但个样系cafe环境,都几违和,不过都坐得舒服嘅~墙上就写晒啲特色推介,但其实餐牌上仲有好多选择~凉拌青瓜 $26比想像中大碟好多,好抵食!青瓜爽脆,仲有酸辣酱汁,餐前食岩晒~面面俱到 $68除咗有重口味嘅𩠌(猪手 牛腩 大肠 炸酱)之外,仲特别配左豌豆,可以试到川菜嘅特色,我都系第一次食豌豆配面,捞埋一齐食有两种口感,而且系超级饱肚,其他𩠌都卤得好入味,最钟意牛腩够晒腍,同埋有种家的味道,食完平实又满足。大肠 清洁得好干净而且唔算太肥猪手 同样系清洁干净冇乜毛 好多骨胶原~牛腩 有少少牛筋 两种都好食面条就系一般担担面嘅幼细面条凉拌炸酱豆花米线 $48朋友就试咗另外一个比较清新嘅配搭,豆腐配面我都系第一次食,不过就一试难忘!唔好睇佢捞完咁核突,但其实系好好味㗎!每一啖米线都混合左淡淡的豆腐味,加埋啲炸酱啱啱好,Fresh得来又唔会太淡。黑糖冰粉 $28最后食埋个甜品就完美喇,黑糖冰粉有啲似凉粉,但就比凉粉更加滑,本身冇乜味,购买黑
一碗小面成功吸引左我呢个超钟意食面嘅人
墙上就写晒啲特色推介,但其实餐牌上仲有好多选择~
凉拌青瓜 $26
面面俱到 $68
大肠 清洁得好干净而且唔算太肥
猪手 同样系清洁干净冇乜毛 好多骨胶原~
牛腩 有少少牛筋 两种都好食
面条就系一般担担面嘅幼细面条
凉拌炸酱豆花米线 $48
黑糖冰粉 $28
最后食埋个甜品就完美喇,黑糖冰粉有啲似凉粉,但就比凉粉更加滑,本身冇乜味,购买黑糖水就好好味~