2021-03-09
❀ Happy Paradise #中环 ❀❗️特色港式fusion菜 sourdough鸡蛋仔你食过未❗️——————————————————三八妇女节,介绍呢间由女人主理嘅港式fusion餐厅👩🏻🍳餐厅曾经荣华talterdining五十大,而主厨更于2017年获得亚洲最佳女主厨,同时系另一间深受欢迎嘅玩味汉堡包店littlebao 嘅姊妹店🔥位于苏豪区楼上铺,平时行过可能会见唔到,但沿着楼梯上,就会望到适间充满轻松玩味vibe嘅餐厅x酒吧😆当中有好食物都好创新特别,啱晒我呢啲钟意试新野搜罗特色食物嘅人。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lunch Share Menu for 2 星期六嚟到都有set lunch,分别有两种选择。✦ 2 starters, 1 main $238/1✦ 4 starters, 1 main, 1 dessert $368今次我哋拣咗较为平嘅一款,不过份量就唔算好多,食完之后有少少唔够饱(我哋本身算大食)。.♥ Starters ✦ Sourdough Egg Waffle (3.9/5)就系为咗呢个sourdough egg waffle慕名而来,系每台必点💖
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Lunch Share Menu for 2
星期六嚟到都有set lunch,分别有两种选择。
✦ 2 starters, 1 main $238/1
♥ Starters
就系为咗呢个sourdough egg waffle慕名而来,系每台必点💖!
真系比一般嘅鸡蛋仔有所唔同,表面有少少松化,而唔系平时硬脆𠮶种。内里冇一般嘅咁胀卜卜,较为烟烟韧韧,味道上有淡淡嘅酸味,配埋佢哋咸咸地嘅乌鱼子酱。
我觉得系几独特,不过又冇话比一般嘅优胜,有啲似平时食西餐前有面包食咁🤣不过就变咗系鸡蛋仔嘅外型,算系一个崭新嘅体验。
Sourdough Egg Waffle
✦ Ginger Scallion Crab (4.3/5)
呢个伪蟹菜式就真系好好味😋!
将椰菜花拎咗去炸,炸皮同软壳蟹𠮶个类似,非常酥脆。
另外加上甜甜地嘅姜葱去炒,极之惹味,好好食,如果再多啲就好!
Ginger Scallion Crab
Ginger Scallion Crab
♥ Main
✦ Seared Skirt Steak Noodles (3.9/5)
另一款佢哋嘅特色fusion河粉。
将干炒牛河嘅滑牛换上澳洲和牛牛腹肉🐮大约三成熟左右,但一啲都唔会觉得生,仲好腍身。
河粉应该系自家制,非常粗身,好似粉皮咁但系又薄啲,索晒酱汁。
酱汁亦唔系就咁豉油,而系用上日本昆布同埋牛油制成,另外加咗少少咸柠檬丝,成件事咸咸酸酸咁(有少少似KFC蘑菇汁嘅影子),我自己觉得酸咗啲啲,不过朋友就几钟意。
Seared Skirt Steak Noodles
♥ Coffee/ Tea (3/5)
✦ Cappuccino
Cappuccino
✦ Green tea
Green Tea
最后套餐包埋嘢饮,有latte/ cappuccino/ americano/ matcha/ fruit tea选择。
我哋拣咗cappuccino & matcha,不过就系即冲𠮶啲,冇乜特别🙈。
——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 3.9/5
✨再访兴趣: 3.8/5
💞整体来讲
由亚洲最佳女主厨开办,亦荣获亚洲50大餐厅之称,果然系有其独特之处🔥一向比较钟意搜罗特色餐厅嘅我,几欣赏呢一间嘅创意,其他地方绝对揾唔到呢啲菜式,所以都值得一试。味道上我自己就觉得冇想像中咁夸张,但都唔差。环境亦几舒适,坐得空旷舒服,亦可以预先致电或者WhatsApp订位。