2021-01-13 499 浏览
记得有日经过La Casa嘅舖位发现装修唔同左,以前系中价西餐厅,而家就主打汉堡同手工意粉,唯一不变嘅系依然受附近上班族欢迎。受疫情影响,我同朋友到访当日只做外卖,但最近开返堂食啦~🍽150g 薄切西冷砵酒汉堡(橡木烟熏车打芝士) | 150g Sliced Sirloin Burger with Port Wine (Oak Smoked Cheddar Cheese) ($105)边个话汉堡一定系颓食快餐,呢款嘅馅就系原块西冷薄切,牛肉份量多到漏出黎,肉质好淋,边位带筋。个酱汁都好特别,系甜甜地嘅砵酒洋葱酱,芝士则好香烟熏味而且唔太漏,唯一可惜嘅系外卖加上酱汁较多,拎到个包返公司已经淋左。🍽鸡肉香草手工通粉 | Chicken Pesto Rigatoni ($85)手工通粉质感好弹牙,有咬口,另外香草酱足够,所以整体唔干,份量都唔少,Lunch绝对足够。鸡肉虽然唔称得上好juicy ,但都唔干唔柴,惊喜位系车厘茄好新鲜,好有蕃茄味。🍽脆薯角 (配芝士酱) | Potato Wedges (with cheese dip) (+$18 w drinks)加钱转lunch combo

150g 薄切西冷砵酒汉堡

鸡肉香草手工通粉

加钱转lunch combo配一个小食同饮品,饮品除左茶同汽水外,仲有雪糕奶昔,可惜我地已经无quota。脆薯角可选配车打芝士酱或蓝芝士酱,我地拣左前者,味道同质感都似nachos嘅芝士酱,薯角都好多薯蓉。
脆薯角

🍽日式炸鸡(4件) | Chicken Karage (+$18 w drinks)
除左炸鸡外可拣鸡翼,炸衣属硬脆型,放到最候先食都未淋,肉质唔干,除左茄汁外,店员仲畀埋蛋黄酱我地。
日式炸鸡
150g 薄切西冷砵酒汉堡