餐厅: 潮庭 (太古城中心)
资讯:

餐厅: 潮庭 (太古城中心)
资讯:

2019-01-18 1468 浏览
年尾忙碌完一轮,终于可以放下假,同至爱睇下早场,饮饮茶,轻松一下啦。系太古城睇完早场,过左四期嘅朝庭饮茶。由于时间尚早,去到就有位。酒楼感觉挺舒服新净,相信刚装修不久吧。 酒楼嘅点心都有啲好精致特别姜葱牛柏叶去酒楼饮茶,我定必会点嘅其中一个点心。呢树嘅牛柏叶蒸得吾错,充满姜葱香味,十分惹味又爽口。菠萝叉烧包新鲜烤焗,外表相当吸引。金黄表层酥脆、热软软。甜甜咸咸嘅叉烧馅料吾会太肥,多汁好味。黄金炸油粿传统潮州食品,同广东炸煎堆差吾多,外面金黄软糯,中间馅料系花生同芝麻,相对甜左少少。晶莹鲜虾饺除了外表颜色鲜艳,味道同平时食嘅虾饺分别不大。榄菜肉碎炒饭炒得够干身,米饭粒粒分明。肉碎配榄菜好夹,味道清新。

酒楼嘅点心都有啲好精致特别

姜葱牛柏叶

菠萝叉烧包

黄金炸油粿

晶莹鲜虾饺
除了外表颜色鲜艳,味道同平时食嘅虾饺分别不大。

榄菜肉碎炒饭
炒得够干身,米饭粒粒分明。肉碎配榄菜好夹,味道清新。