2024-04-08 12 浏览
每年4月换季时间,都会去咗东荟城名店仓买衫行下。今次shopping完就去咗试呢间叫羲和小馆嘅餐厅试下。🛍️首先叫咗义和驰名的烤鸭,系佢哋招牌菜之一,名为会跳舞的烤鸭。烤鸭被切成三个部分,每一个部位都有不同食法。第一道系鸭胸皮,酥脆可口,啖啖油香,餐厅建议唔使包薄饼,直接沾上蓝莓酱再沾上爆炸糖食。爆炸糖系口入面爆炸令成个体验更加有趣。💥第二道是鸭胸肉,皮脆肉质嫩滑,直接沾上黄芥末同样唔使包薄饼。黄芥末味道酸甜带唔太辣,十分开胃。👌第三道是鸭腿肉,皮脆肉嫩,肉汁丰富,配上薄饼、青瓜条、京葱丝和甜面酱,都系经典口味最啱我。🦵除了烤鸭,我还品试咗鲍鱼鸡粒焖饭,整碗饭都系非常香浓鲍汁的味道。饭粒粒粒分明,鲍鱼鸡粒再加入唔同口感。食咗咁多肉,都要食下菜。拆骨肉炖白菜也是一道不错的选择,浓汤搭配上啖啖嫩肉,味道香浓。🍲最后,试埋仙桃牛奶布丁,外面是仙桃造型朱古力,内里系牛奶布甸。外表唔错,食落牛奶布甸味道清新。🍮