2023-09-11
🍽️ Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant 📍尖沙咀么地道62号永安广场1楼105号舖-今日男朋友话带我去食一啲好特别嘅嘢🤣🤣原来系犹太菜啊!真系意想不到得来又带点惊喜🤣🤣😚😚💫Mezze Platter($128)Pita bread热辣辣胀卜卜,食落软糯有咬口😍四个配料各有特色🤌🏻🤌🏻Red cabbage salad 紫椰菜爽脆鲜甜👍🏻Matbucha蕃茄甜椒酱浓郁,有满满嘅蕃茄蓉,感觉就好似食紧一个带有微微香辣既新鲜蕃茄咁样🍅🍅个人最钟意hummus鹰嘴豆泥😍😍 口感绵密、浓郁但完全冇腻既感觉😚😚满满鹰嘴豆香,微酸既味道非常开胃👍🏻👍🏻👍🏻🤌🏻🤌🏻🤌🏻男朋友就最钟意香浓既Tahina中东芝麻酱捞埋紫椰菜一齐食,佢话两个好夹🤣🤣💫 Tradicional BBQ Chicken in Skewers($278)甜椒同鸡肉嘅配搭除左卖相好靓,食落都几夹😍😍鸡肉香滑软嫩,多汁有肉香👍🏻👍🏻最惊喜嘅系,佢唔似我哋传统印象嘅中东食物一样浓味,反而可以好好咁食到鸡肉嘅原味🤌🏻🤌🏻清新得来,带有淡淡的香草味道🌿🌿💫Grilled Norwegian Salmon
📍尖沙咀么地道62号永安广场1楼105号舖
💫Mezze Platter($128)
💫Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki sauce ($278)
个三文鱼真系好夸张!外脆内软,嫩滑多汁之外,仲要入口即溶,有鱼油既香气😍😍😍佢能够煎到三文鱼既口感咁好,相信一定好考大厨嘅手势👍🏻👍🏻烟三文鱼旁边有洋葱碎、西芹碎同埋红椒碎,配合偏酸既照烧酱汁,成件事好开胃🫶🏻🫶🏻好健康好fresh💚💚而炸波浪薯条都系新鲜制作,外脆内软,仲好香薯仔味添😋😋😋
🌟餐厅装修好有特色,感觉好似去咗犹太人嘅屋企咁样,既温馨又有民族特色🥰🥰厨子之外,餐厅嘅另一边,原来系比信众祈祷嘅地方,成件事好有文化特色🥰👍🏻
🌟食物质素高!可能平时实在太少食充满异国风情嘅食物,我真心觉得好高质!同平时嘅既定印象好唔同😆😆真系咩都要试吓先知!
🌟职员都好Nice,可以用英文沟通👍🏻👍🏻另外餐厅Menu都系英文👍🏻👍🏻好方便local黎体验一下犹太文化😚😚
推荐指数:5/5
抵食指数:4/5
#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐厅 #尖沙咀好去处 #尖沙咀必食 #MulHayamGlattKosherRestaurant #特色犹太菜