2018-10-27
一试难忘芝士菠菜卷2018/10/05星期五的晚上,友人特地book了餐厅的位,想试下餐厅的特色食物及饮品,因为店内有中式茶又有西式的甜酒,更有少女系打卡饮品Dr.kitty。如同果汁的口味,甜甜的没有酒精在内,好睇又好饮,令人少女心爆发。这中式茶中有点中药味,内里有苹果粒。酸甜可口,但$3×-4×咁细杯茶,唔系好值得点。我们3人各点了不同款的饮品,这是有酒精的基本饮品,有点苦,如果不特别喜欢饮酒的朋友,我建议不要点依杯饮品,友人都冇饮哂就点番Dr. Kitty。这是主食之一,睇过大家的食评,很多人推荐此食物,唔食真系会后悔。芝士味浓郁,切开时淡淡芝士拉丝,同忌廉菠菜非常配合,芝士卷外皮松脆,一点都不硬,焗得刚刚好。配合三款酱汁,红色的有少少辣,开胃可口。另有白色同绿色的酱汁我忘了味道,但红色的我最喜欢。$9×这龙虾尾黎麦沙律调味刚好,有点香草味,龙虾尾肉质嫩滑,黎麦沙律混有杂果很有咬口,整体酸酸甜甜,配合得宜。焗德国猪手,待应特地比我地影相后帮我地切开分食,猪手外皮脆如烧腩仔的外皮,有肥肉的部份入口即溶,肉质嫩滑。配菜还有薯角,好味,下次黎如果3人以上都可以考虑点依个。正餐后嘅甜品,
2018/10/05
正餐后嘅甜品,抹茶心太软配自家制红莓雪糕。心太软真系有流心效果,暖暖嘅心太软同冻冰冰嘅红莓雪糕意外的非常搭。本人本身好怕红莓嘅味道,但搭埋一齐食配合得好好。
第二道嘅甜点系雪糕窝芙,意外的店内嘅甜品都做得好不错,窝芙暖暖的上枱,真系烤出外脆内软,内里松软得如轻盈嘅蛋糕。雪糕香草味香浓,依个窝芙本人都真心推荐大家如果想食甜品可以点。
另外,卖单都$350-400,系有点贵价嘅餐厅,但食物水准冇令你失望,反而饮品方面,个人觉得有啲唔值,大家黎到可以以食野为主会化算啲。
最后,餐厅气氛,情调都唔错,但系人群声较大,倾计要再提高声量,但以食物质素出发嘅吃货们,想食餐好嘅都可以禁定钱黎试下菜。