2021-12-22 48 浏览
圣诞佳节就到,肯定要揾啲美食庆祝吓。 就等我拣间特色啲嘅餐厅,食个圣诞大餐,同朋友同乐一番!👏👏餐厅就喺K11购物艺术馆B2楼,粉红色嘅一角,少女心出晒嚟。 餐厅名叫花香,食物大部份都用食用花点缀,又靓又吸睛,全部都要影相打卡呀! 前菜嚟喇,分别有凉拌黑松露纹甲墨鱼,墨鱼切得粒粒方正,食落爽口,带点烟韧,清甜好味;另外嘅皮蛋豆腐,好有fusion感觉,外貎似西餐,食落又似中菜。鲜黄色花下面,原来系肉松、紫姜、皮蛋同豆腐嘅结合!栗子汤啡黄,用特式汤杯盛放,有浓郁嘅栗子香味,可惜太细杯。主菜我哋分别叫咗海胆雪人米型意粉同华丽大虾墨汁意粉。 金黄嘅海胆配上一粒粒嘅米型意粉,意粉口感特别,吸收晒海胆酱汁嘅鲜香,加上雪人点缀,够哂特色。 唔讲唔知,雪人系海胆芝士嚟架,唔系雪糕球,好有趣; 大虾意粉嘅虾新鲜入味,似平时食到嘅冻虾,配上黑色嘅墨鱼汁意粉,呢个组合好特别!两个意粉都做得非常有创意!甜品系草莓鲜奶厚吐司,惹人垂涎欲滴,白色乳酪铺上鲜红色嘅士多啤梨,都有啲圣诞色彩!饮品蜜桃乌龙茶,生津解渴,亦能消消滞。 另一杯系黑糖姜汁牛奶,饮落甜中带点姜汁微辣,够醒神,再配上悬浮嘅圣诞老人棉花糖,好得意

栗子汤啡黄,用特式汤杯盛放,有浓郁嘅栗子香味,可惜太细杯。

饮品蜜桃乌龙茶,生津解渴,亦能消消滞。 另一杯系黑糖姜汁牛奶,饮落甜中带点姜汁微辣,够醒神,再配上悬浮嘅圣诞老人棉花糖,好得意啊!