荃湾系香车街附近其实都有好多特色美食,其中一间就系泰玖,见系门面介绍有三间电视台曾经接受访问,质素应该有番咁上下。泰玖主打特式泰菜,另外地下系bar枱形式更加有气氛,另外仲有阁楼提供一般座位。呢个真系泰玖Signature首选,一上枱已经闻到蒜蓉香味,金黄色的外表都好吸引。由于系厚切,而面包好松软,所以一啖咬落去的感觉好正,就咁食都已经好好食,配埋咖喱又有另一番滋味。呢度有分青咖喱、红咖喱同埋黄咖喱,各有特色。今次就拣左青咖喱鸡,鸡肉用上鸡柳,肉质唔鞋,亦都无雪味。另外有好多唔同的蔬菜配料,所以都好丰富。呢度的串烧都有好多款,今次就试左鸡、牛同猪。最大惊喜系猪,平时都系食开猪肉,但呢度系用猪腩肉,所以油份会比较多同埋惹味。食开泰菜,点都要叫蔬菜,以前的我最钟意叫飞天通菜,但慢慢发觉椰菜苗都几好食,比起普通椰菜,少左涩的味道,而最重要系比较嫩,容易入口。呢杯又系泰玖Signature之一,首先份量超多,菠萝味都好出。另外呢度的乳酸真系黎自益力多,上枱都俾番个樽你做record,证明真材实料。

[金砖蒜蓉包]

[泰式青咖喱鸡]