2021-07-06
屯马线开通后搭车去Mikiki方便左好多,由启德站行过去只需要十分钟。今日就约咗朋友系Mikiki食西班牙菜,佢话系openrice见到个海鲜饭好吸引。西班牙辣肉肠炒蛋配脆马铃薯丝呢个炒蛋唔会好油但食落好滑,辣肉肠切得细细块,咬落啱啱好,马铃薯丝切得幼条,炸得香脆,好少食炸马铃薯丝,几钟意佢嘅口感,配埋炒蛋食一流。特色烤乳猪乳猪皮好脆,肉质鲜嫩多汁,配埋啲汁食好夹。乳猪烤得好软身,而且餐厅俾嘅位置喺近猪腿,所以非常肥美,皮下有少少膏而且好滑。西班牙海鲜饭呢个超吸引,有好多不同种类嘅海鲜,包括鱼、青口、蚬、虾、墨鱼,海鲜饭嘅汁带有香浓蕃茄味,而且够湿,好有传统西班牙风味。Chocolate & Mocha Smoothie 呢个外型好吸引,面头有成个冰,我个杯朱古力味好浓,饮落唔系好甜,感觉好解喝。朋友个杯Mocha都唔错,佢话唔太苦,味道略淡。总括而言,香港西班牙菜餐厅选择唔多,可以一试!
西班牙辣肉肠炒蛋配脆马铃薯丝
特色烤乳猪
西班牙海鲜饭
Chocolate & Mocha Smoothie
总括而言,香港西班牙菜餐厅选择唔多,可以一试!