2021-12-06
相约11月寿星去食打边炉,今日去咗大角咀嘅「老码头」火锅店。 门面好有电视古装剧常看到的场境🤣去依家火锅店其中一个原因系搜寻时见到酱料有炸黄豆,个人喜好关系即刻加分黄豆真系好鬼正,好脆口又唔油,就咁当零食都已经好好好正我真系拎咗一小碗斋食还有这个秘制香油,用这个酱汁加黄豆已经无得输,如果喜欢辣,仲可以加干碟调味今次叫咗半只花胶鸡锅建议一开先唔好加火锅料,一定要先饮汤!净睇汤面都明显睇到胶质满满我好钟意饮汤,所以连饮咗3碗定4碗,完全无考虑会无位食野蛋饺皮够薄,真系手工菜!莴笋条 够新鲜又爽脆第一次见这种来自台湾名叫山苏菜的特色青菜,我觉得条菜叶好lady顶头卷曲好可爱;澳洲雪花肥牛嘅油花尚算均匀,质素不错!油豆腐串系我去衬台湾也会吃的其中一款食物,佢可以索住汤汁,吸汁一流放入汤烚一阵闘始变软就食得,仍保持爽口,有些少潺潺感但又无潺菜咁劲,好得意!第一次去食火锅会有热情果同柑桔提供比食客随意享用 完全系好细心火锅偏浓郁,食咗啲酸酸热情果可以解油腻,柑桔对喉咙好好呢寿星好满意,已经话要再嚟
今次叫咗半只花胶鸡锅
建议一开先唔好加火锅料,一定要先饮汤!
净睇汤面都明显睇到胶质满满
我好钟意饮汤,所以连饮咗3碗定4碗,完全无考虑会无位食野
蛋饺皮够薄,真系手工菜!
莴笋条 够新鲜又爽脆
澳洲雪花肥牛嘅油花尚算均匀,质素不错!
火锅偏浓郁,食咗啲酸酸热情果可以解油腻,柑桔对喉咙好好呢
寿星好满意,已经话要再嚟