2023-11-13
#搞串个pantry今次我哋去咗一间有啲名气💬,但系又唔算多人识嘅港式 #粉面舖 🇭🇰。舖头位于 #尖沙咀 ,所以我哋平日嚟到☀️,都有游客等紧✈️,睇嚟佢嘅特色粉面都几出名🍜。舖头系以小店经营🥢,开舖时间未必咁固定🕰️。舖头都好有潮式粉面小店♨️嘅feel,我哋就嗌咗佢最出名😍嘅两款特色粉面,🔴鲜鸡肠河($45)同埋🔵牛柏叶河($45)。鲜鸡肠河🌟🌟🌟🌟🌟鸡肠🐔嘅感觉好特别,平时都好少会食到呢一款食材😆。既有好似鹅肠、鱼肠🌭嘅爽口感觉,同时间会比较腍啲🫦,而最正系佢嘅味道好有鸡油香味🐥,就好似平时食豉油鸡🍗,不过更加浓味。唯一系部份位置会有少少筋🤨。我哋食完都觉得值得返转头再帮衬💕!牛柏叶河🌟🌟🌟牛柏叶系用咗黑柏叶⚫️,食落同普通嘅牛柏叶🐮比起,弹牙得嚟系比较腍身👅。不过由于系用白烚♨️嘅方式,所以冇乜味道,只系靠每碗面都有嘅甜豉油吊下味🥢,多啲调味会好啲。而河粉都系清汤🍜,所以建议自己加啲辣椒油🌶️,即刻香好多。
鲜鸡肠河🌟🌟🌟🌟🌟
牛柏叶河🌟🌟🌟