2022-01-29
韩式盆菜到会😆有冇人试过食韩国菜过年?我就真系第一次试,好唔错呀😍今年因为疫情,冇得出街食嘢,所以提前叫到会同屋企人过年。今次嘅到会叫咗炑八韩烤,可谓中韩合壁,以韩国菜为主,加上中式嘅盆菜,非常有创意,既有传统菜式,又加上大家都钟意食嘅韩国菜,一举两得。盆菜同传统嘅盆菜差唔多,都有饱鱼、虾、菇、萝卜、芋头,但最特别系加咗条大大块嘅牛肋骨,仲有煮得好𣺉好入味嘅猪软骨😍最欣赏呢个盆菜唔会好咸,亦唔会越煮越咸,所有野都啱啱好,煮到最后芋头吸晒啲汁,真系好正。除咗盆菜之外,套餐仲有泡菜同萝卜做前菜,两大盆前菜酸酸甜甜,食到大家好开胃。之后仲有一盒5磅重嘅大虾沙律,非常足料同新鲜,10个人都食唔晒。最吸引我嘅梗系炸鸡,仲要系酸甜风味,我一个人都食咗5件🤭连好怀疑韩式到会嘅老人家,都话唔错🤣最后要解决三大盆主食,都真系有难度。两盆韩式紫菜包饭,一款牛肉,一款鳗鱼,各有30件😆两款包饭都系好传统嘅韩国菜,另外仲有一盆满满嘅韩式炒粉丝,真系好丰盛,啱晒过年。屋企人以为咁嘅到会会好贵,其实$1688已经有12至15人餐,我哋十一个人好努力咁食都食剩好多嘢,第二日都仲可以当一餐食,真系劲足料。未谂到今年食
屋企人以为咁嘅到会会好贵,其实$1688已经有12至15人餐,我哋十一个人好努力咁食都食剩好多嘢,第二日都仲可以当一餐食,真系劲足料。未谂到今年食咩嘅朋友不妨一试,又方便又好味又足料又有创意😍