2018-10-28 93 浏览
最近天气转凉,系时候同朋友打下边炉。平时d边炉就食得多喇,今次一于试下新野,黎到旺角横滨街场食木桶火锅。😊😊呢间餐厅嘅环境唔错,格局整齐,装修几别致,墙上有d特色嘅涂鸦画报,真系打造成日本街头嘅感觉。讲翻呢次主角木桶火锅,其实就系用木桶做火锅嘅容器。木桶火锅主打健康边炉,食完都唔上火。打边炉都养生,咩罪疚感都冇晒😛😛我同朋友两个人食得唔多,就叫咗个细份嘅鸡煲,同其他一d食材打边炉。😛😛先讲个木桶鸡煲,上嘅时候大概8-9成熟,我地再等佢滚多两滚就食得。鸡煲入面d鸡岩岩好熟,又嫩又滑,d酱汁又调得好,麻辣味嘅酱汁浓郁又野味,辣度岩岩好,亦唔会好似其他鸡煲咁越食越咸,令我好有食欲,再加上d配菜洋葱,香菜就越滚越出味,切得唔大件嘅鸡块就越滚越索味,令成个鸡煲越吃越好味。对于好中意重庆鸡煲嘅我黎讲,呢个木桶鸡煲绝对系水准以上。👍🏻👍🏻👍🏻个鸡煲好快就比我地清晒,呢个时候,侍应就帮我地加汤渌其他野食。「手切肥牛」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻可能平时食得廉价嘅肥牛d,呢个手切肥牛真系零舍好味。肥牛油脂分布均匀,完全无筋,摆落木桶渌个十零秒就摆得入口,肉质鲜嫩,完全唔韧唔鞋,加上有小小油脂,令牛本身好独特

讲翻呢次主角木桶火锅,其实就系用木桶做火锅嘅容器。
木桶鸡煲

😛😛
👍🏻👍🏻👍🏻
喷泉火锅

本地手切肥牛

「手切肥牛」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
可能平时食得廉价嘅肥牛d,呢个手切肥牛真系零舍好味。肥牛油脂分布均匀,完全无筋,摆落木桶渌个十零秒就摆得入口,肉质鲜嫩,完全唔韧唔鞋,加上有小小油脂,令牛本身好独特嘅鲜甜味道更突出,认真好食。

「海鲜拼盘」👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
最后就极力推介呢个海鲜拼盘。海鲜拼盘嘅种类同分量都唔算都,但胜在够精,有一只带子,半边龙虾,一只海虾同一只鲍鱼。出乎意料嘅系呢度d鲜都好新鲜,唔似得其他餐厅虽然话有海鲜供应,但质量就都好麻麻,雪得太耐,唔够新鲜,食落口有阵雪味同腥味。更加抵赞嘅系,我自己就唔多清楚要渌几耐先系最好,d侍应会好细心咁提醒你,每一款海鲜最好要渌几耐,保证d海鲜摆落口个阵系最佳状态。个带子好厚肉,完全唔韧好鲜甜,食落几有满足感;只龙虾都唔算好细,有d肉食,本身独有嘅龙虾喂都算几浓;只大虾就真系最正喇,肉质扎实,爽口弹牙,鲜味十足,食得出系几新鲜嘅;只鲍鱼最尾食,不过不失啦。总嘅黎讲,呢款海鲜拼盘性价比好高,价钱唔贵,质量上乘,黎到必叫。
饺子
木薯粉

我个人就觉得呢间餐厅用木桶黎做容器打边炉都几得意下,食物质素都几好,好推荐大家有机会黎试下。
木桶鸡煲
本地手切肥牛