2020-08-17 159 浏览
2020年8月13日 星期四见疫情放缓左唔少,所以今日专登出到去旺角行吓街,行咗一阵见个肚有啲肚饿,就谂住揾吓附近有咩好嘢食咁啱就比我见到呢一座大厦嘅2楼有呢一间舖头,招牌写住主打鱼面同鱼乌冬,之前完全未食过,所以就直接入去睇吓系咩嚟嚟到嘅时候已经系下午茶时间,所以有下午茶餐嘅餐牌,同时间亦可以叫其他餐牌嘅嘢食,大部份食物都好吸引,而且因为我哋太肚饿嘅关系,所以决定每人叫一个正餐之外,再叫多个下午茶餐首先嚟嘅系我叫嘅冻朱古力,上面仲有一层忌廉添,饮落好幼滑,仲有好浓嘅朱古力味,完全饮唔到朱古力粉,代表已经融化晒之后就有主菜附送嘅特色前菜小食,有浸萝卜、蕃薯仔、同麻酱海带,全部食完之后都好开胃,特别系浸萝卜,煮得好腍同入味呢个系我叫嘅鱼之恋,全部都系要鱼肉整成嘅食品,有鱼蛋、鱼皮饺、鱼腐等等,当中我觉得最出色嘅系鱼肉春卷,因为外皮炸得好脆,而里面仲有好多鱼肉。另外鱼乌冬当然系舖头既招牌,因为食落去真系好弹牙,而且有鱼味,好快就已经食晒,好想再叫多一碗至于老婆就叫咗秘制脆烤鸡扒鱼乌冬,鸡扒烤得好香脆,但系里面嘅鸡肉仲系好嫩滑。其中佢最欣赏嘅就系个汤底,花胶豚骨浓鱼汤,因为汤底好鲜甜,充满鱼
2020年8月13日 星期四

至于老婆就叫咗秘制脆烤鸡扒鱼乌冬,鸡扒烤得好香脆,但系里面嘅鸡肉仲系好嫩滑。其中佢最欣赏嘅就系个汤底,花胶豚骨浓鱼汤,因为汤底好鲜甜,充满鱼味,佢用超快嘅速度饮晒碗汤添

至于另外一份下午茶套餐嘅主菜系fish nachos on the boat,其实即系炸鱼皮上面加咗蕃茄粒同牛油果酱,仲铺满左芝士添,比起用粟米片更加脆口同惹味

最后仲有一杯芒果沙冰,啲冰打得好碎,每一啖都食到芒果嘅味道,而且融得唔太快,夏天食简直系一流

冇谂过呢间餐厅咁有惊喜,最衰今次店员话鱼面已经卖晒,希望下次嚟嘅时候可以尝试
2020-08-13