2015-09-29
特色面食,鬼厨眼中的亚洲面食早几天去上环探亲戚,探亲戚后有点肚饿还有点时间就要到铜锣湾所以就上网睇下有咩好嘢食,发现了一间面店点频率极高,Foxtail & Broomcorn 既然响附近就试下啦。有好多人都唔系好知道佢呢个地方点行大概就系很上环地铁站往皇后大道方向穿入去。其实个附近已经越来越多中西混合菜,门面用上我最钟意嘅灰色格调,里面系光猛嘅白色配合整洁嘅Tiffany Blue,立即潮左起来。座位有好似日式拉面咁样嘅单边对住厨房嘅bar 枱位,亦都有舒适嘅大枱。首先叫咗一个自制果茶,但系唔记得影相果茶你便有我最钟意嘅热情果仲有西柚橙同苹果等等好清新酸酸地好开胃,最钟意嘅系佢唔会太甜,因为其实依家好多时都讲健康啲饮品太多糖份,我多数都唔会拣。呢个果茶嘅味道自然清新而且用咗新鲜嘅水果制成感觉十分健康适合附近嘅OL下午抖抖气,唔使下下都饮冻柠茶啦!因为我自己一个人食嘅关系所以呢我就点左一个前菜,森巴酱牛肉 - 以日本的烹调,慢煮可以将牛肉的鲜味同埋肉汁都可以保持系一片咁薄嘅牛肉内,配上自家制嘅辣汁,干葱同香料等等,点上少少佢哋自制嘅花椒八角辣椒油,香味四溢牛肉口感腍嫩无筋。一个人全碟清
森巴酱牛肉
清迈
其实一上枱嘅时候我系真系打咗个突。哗做乜咁多芫茜嘅,死啦我唔系好食咖㖞,不过既然有心要是佢哋嘅面食特色,当然就要信任设计者对呢个食物材料的运用啦。(二来佢真系切得太岁啦我谂我都冇办法你用我嘅筷子功夹返啲芫西出嚟)
先加上少少青柠汁,再将个面混和,食落去我感受到粉丝系比我想像中爽口好多好多,果然响选个面底嘅时候做足功课,呢一个咁爽口嘅感觉真系好配合清迈呢一个主题。
整个面食嘅口感都好丰富,有爽口嘅粉丝之外亦都有虾同埋呢我一啲吹嘅炸葱同花生等,配上猪肉碎等等味道十分自豪另外呢我觉得最好嘅地方就系佢嘅嘢食好健康,菜类都好多,配上同西芹呢一个配料直情系将成个面食的味道加强。
最重要系佢呢一个味道嘅配搭将我从来唔会食嘅芫茜第一次可以不抗拒咁食咗佢!果然系响食材嘅配搭上面同埋份量都添加左好多心思。
Foxtail & Broomcorn 嘅食物全部都新鲜冇味精,从一个外国人眼中看亚洲嘅面食,不单止令到自己大开眼界,重新将经常食嘅面食定位,亦都能够体验一下外国人系点样看亚洲食物色彩。
希望佢嚟紧会有更加多唔同地区为名的面食!俾大家更加多嘅惊喜